Ízek és kultúrák találkozása a Debreceni Egyetemen

Több mint százféle ételkülönlegességgel várta 29 nemzet 30 csapata a nemzetközi ízek szerelmeseit a Debreceni Egyetem gasztronómiai fesztiválján, az International Food Day-en, amely ebben az évben minden eddiginél nagyobb, izgalmasabb és ízletesebb volt.

Az iraki Dolma, a szőlőlevélbe töltött rizs, darált hús, fűszernövények és fűszerek ínycsiklandozó  keveréke, az izraeli, méltán népszerű street food szendvics a Sabich, sült padlizsánszeletekkel, főtt tojással, krémes humusszal, tahini szósszal, frissítő izraeli salátával az ízek és textúrák harmonikus keveréke, Musakhan tekercs, a tradicionális palesztin fogás, zamatos sült csirke, sumacával és fűszerekkel, vékony lepénykenyérbe tekerve karamellizált hagymával, fenyőmaggal és tejszínes tahini szósszal ropogósra grillezve, valamint Madlouka, a hagyományos szír desszert, amely reszelt fillo tészta rétegekből készül, cukorsziruppal édesítve, rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel ízesítve, aprított dióval, pisztáciával vagy mandulával díszítve. Mindez egy tányéron. Tánc és zene. Az International Food Day idén is megmutatta, hogy a gaszronómia révén, a nemzetközi konfliktusokat kizárva, a DE külföldi hallgatói egy egységes közösséget alkotnak.

A Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye az International Food Day, ebben az évben új helyszínen, a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén a korábbinál nagyobb területen látta vendégül a nap során több mint 5000 érdeklődőt.

Szilvássy Zoltán rektor a rendezvény megnyitóján mondott köszöntőjében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem hazánk legtöbb külföldi hallgatót oktató felsőoktatási intézményeként több mint 120 ország, mintegy 7300 külföldi hallgatójának nyújt magas szintű képzést, piacképes diplomát, miközben biztonságos és élhető környezetet biztosít. 

- A mai világban, amikor mindenhonnan az erőszakról és egymás iránti arroganciáról hallani, akkor büszkének kell lennünk a Debreceni Egyetemre, ahogy több mint 120 nemzet él egymás mellett és működik együtt, egymás kultúráját és szokásait kölcsönösen tiszteletben tartva. Az International Food Day közel két évtizedes tradíciója a bizonyíték rá, hogy megfelelő odafigyeléssel ilyen nemzetközi környezetben is lehetőség van a békés együttélésre – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor. Megjegyezte: a közös főzés és étkezés az egyik legjobb lehetőség egymás kultúrájának és gasztronómiájának megismerésére.

Jenei Attila, a rendezvény társalapítója, a DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója felidézte, hogy az első Food Day-t 2005-ben tartották az orvosképzésnek otthont adó egyetemi épület előtt, s azóta óriásit fejlődve vált nagy tömegeket megmozgató nemzetközi fesztivállá, ahol a közös étkezés nyomán megszűnnek a határok. Hozzátette: az a cél, hogy a jövőben még több ország vegyen részt a rendezvényen, és a magyar hallgatók is mélyebben megismerjék a külföldi kultúrákat, ezzel is erősítve a békés egymás mellett élést.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja a hirek.unideb.hu-nak elmondta: nagy öröm számukra, hogy amíg a világban számos helyen az egyetemekre is betört a politika és a nemzetközi konfliktusok hangulata, addig Magyarországon, Debrecenben most is békében, egymást tiszteletben tartva, a gasztronómia, a kultúra hangjával közösen ünnepelnek a nemzetek, köztük az otthonukból aggasztó híreket kapó diákok is. Az egyetemi oDEon színházban például néhány nap múlva mutatja be a nemzetközi hallgatói társulat az Aladdin című musicalt.

Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja a rendezvény megnyitóján a DE sokszínű nemzetközi közösségében kötött barátságok fontosságát hangsúlyozta.


- A Food Day nagy örömünkre egyre népszerűbb a DE hallgatóin túl a debreceni lakosok körében is. A belépőjegyek, a kóstolójegyek eladásából, valamint az előzetes visszajelzésekből is láttuk, hogy egy rendkívüli nap elé nézünk. A rendezvény eddigi szellemiségét megőrizve idén is jótékonysági célt is szolgál a Food Day - tette hozzá Melis Dávid, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának külföldi hallgatókért felelős alelnöke.

A szervező International Student Union a rendezvény bevételének egy részével idén is a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány tevékenységét támogatja.

Sajtóközpont