Szociális segítők képzése a Szolnok Campuson

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara elsőként a Szolnok Campuson indította el harminc hallgató részvételével az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban dolgozó óvodai és iskolai szociális segítők képzését. A kar ezzel támogatja a térség szociális szakembereinek tudásbővítését.

A köznevelési intézményekben, a Család- és Gyermekjóléti Központoknál kötelező feladataként jelent meg 2018 szeptemberétől az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás. Ennek az előírásnak és a szakmai elvárásoknak megfelelően indította el az óvodai és iskolai szociális segítők képzését a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara Szolnokon. A képzésnek köszönhetően a segítő szakemberek munkájukkal egyebek mellett a pedagógusokat és a szülőket is támogathatják, részt vesznek az óvodás és iskolás gyerekek kompetenciáinak fejlesztésében, valamint csökkenthetik a tanulási nehézségeket. 

Az új egyetemi szintű, gyakorlatorientált továbbképzés maximális létszámmal, harminc hallgató részvételével május 24-én indult el a DE Szolnok Campuson. A képzést Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar dékánja nyitotta meg, aki a témában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a most indult képzés fontos szerepet tölt be a szociális területen dolgozók szakmai fejlődésében.

- Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen munkaerőpiaci és szakmai igények vannak a szociális munkás területen a régióban, ezért nagyon fontos, hogy ne kelljen nagy távolságokat megtenniük a hallgatóknak a tudás megszerzéséért. Ez a tanfolyam olyan alapokat ad, melyek több egyetemi képzésben is felhasználhatók. A szeptemberben induló új szociális munka alapszak kapcsán szükség lesz arra is, hogy feltérképezzük azokat a helyeket, ahol a fiatalok gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek - fogalmazott Móré Marianna.

Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatója elmondta, hogy az új képzési lehetőségek erősítik a szolnoki felsőoktatást és a helyi szakemberek tudásszerzését.

- Fontos kiterjesztett bázisa vagyunk a Debreceni Egyetemnek, potenciális képzési lehetőséget nyújtunk a szolnokiaknak és a régióban élőknek. Az itteni karok a kutatás és az innováció, a pályázati együttműködések révén egyre nagyobb figyelmet kaphatnak. Az új szociális segítő képzés jó lehetőség arra, hogy a helyi szakemberek helyben szerezzenek végzettséget – tette hozzá a campusigazgató.

A továbbképzésben részt vevő szakemberek a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával végezhetik majd a lehető legmagasabb szinten a munkájukat. A tervek szerint Szolnok után más városokban is elindítaná a továbbképzést a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara.

Sajtóközpont - BZ