A szívünkről szól

Szűrések, tanácsadások, sportolási lehetőség és ételkóstoló is várja a látogatókat a Szívünk Napján. A szeptember 29-ei rendezvényen arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében az életmódnak, beleértve a mozgást és a sportot is.

Világszerte több mint 17 millióan halnak meg évente szívbetegség következtében. Magyarországon a halálozások fele szív- és érrendszeri betegség következménye. A Szívünk Napja legfontosabb célja, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, hogy ők mit tehetnek a betegségek megelőzéséért.

- Tudatosítani szeretnénk a prevenció fontosságát, lehetőségeit, hangsúlyozzuk az életmód, beleértve az egészséges táplálkozás, a testmozgás, az optimális testsúly és a dohányzásról történő leszokás jelentőségét. Azt mondjuk el a debrecenieknek, hogy mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek, ha szív- és érrendszeri betegségek nélkül, minél tovább szeretnének élni – hangsúlyozta Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A mozgás fontosságát jelzi, hogy a szervezők biciklis felvonulással indítják a programot.  A menet a Szívünk Napján fél 11-kor a Kossuth térről indul a Nagyerdei Stadionhoz. A programok az UNiFit valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központ közelében elhelyezett színpadnál és a szűrősátraknál lesznek majd.
A látogatók bepillanthatnak a SET Központ munkájába és megtekinthetik az UNIFIT edzőtermeit, ahol személyi edzők segítségével ki is próbálhatják a sporteszközöket.
A résztvevők beszélgetéseket hallhatnak a debreceni sportélet néhány ikonikus alakjával, Dombi Tiborral, Tőzsér Dániellel, Göttlinger Dániellel, Senánszky Petrával, Csapó Erikával és Dr. Bágyi Kingával karrierjükről, a sport életükben betöltött szerepéről.

A mozgás mellett a “szívbarát” életmód más fontos tényezőiről is szó lesz a rendezvényen. Szendrei Bence mester séf bemutatja, hogyan lehet egészséges, de finom ételeket főzni, ezeket meg is kóstolhatják az érdeklődők. A debreceni Szívünk Napján ismeretterjesztő előadások,  ingyenes szűrővizsgálatok, vércukor-, koleszterinszint és vérnyomásmérés, személyre szabott orvosi tanácsadás is lesz, és újraélesztő tanfolyamot is tartanak a szakemberek az érdeklődőknek. A program 17 órakor Dánielfy Gergely koncertjével zárul.

Az esemény a Szív Világszövetség (World Heart Federation) kezdeményezéséhez, a 2000 óta minden év szeptemberében megrendezett World Heart Day programhoz kapcsolódik.
A Magyar Kardiológusok Társasága az idei debreceni kampányt a Debreceni Egyetemmel közösen, Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fővédnöksége mellett rendezi meg a Kardiológiai Intézet, a Sportorvosi Intézet és az OMSZ munkatársainak közreműködésével.

Sajtóiroda