Rendhagyó laborgyakorlat

Speciális műszerekkel jutalmazták azt a tíz villamosmérnök-hallgatót, akik kiváló teljesítményt nyújtottak a National Instruments ipari alkalmazást támogató laboroktatásán. A szabadon választható kurzus évről évre népszerűbb, idén már 32 hallgató jelentkezett rá.

- Egy mérnökhallgató számára nagyon tanulságos, ha közvetlen kapcsolatba kerülhet egy iparvállalat mérnökcsapatával. Az a tudás, amelyet a National Instruments ad át a diákoknak, az minden kutatási és ipari területen meghatározó – hangsúlyozta Szabó István, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Intézetének igazgatója.

Az intézetvezető egyetemi docens felidézte, hogy a Fizikai Intézet több mint tíz éve az elsők között vette fel a kapcsolatot az amerikai iparvállalattal, ugyanis az egyik – a tudományban és az iparban jól ismert – terméküket már korábban is használták.

- Az NI támogatása hozzájárul ahhoz, hogy az oktatásban és a kutatásban is folyamatosan követni tudjuk az elektronika exponenciális fejlődését. Ezek az eszközök a villamosmérnöki tudomány számos területén használhatók, így azok a hallgatók, akik megismerik a működésüket, szinte minden iparterületen megállják majd a helyüket – fogalmazott Szabó István.

Héjja Ferenc, az NI Hungary Kft. kutatás-fejlesztési szenior csoportvezetője elmondta, hogy az idei már a negyedik alkalom volt, amikor elindították a szabadon választható laborgyakorlatot. 2016 februárjában 9 hallgató, szeptember 13, tavaly szeptemberben már 18, idén szeptemberben pedig 32 diák vette fel a tárgyat.

- Ez a kurzus egy olyan alapot ad a leendő villamosmérnököknek, amelynek köszönhetően sokkal könnyebben el tudnak helyezkedni az ipari környezetben – emelte ki Héjja Ferenc. Hozzátette: az NI Hungary Kft. diplomás munkavállalóinak több mint 40 százaléka a Debreceni Egyetemen szerez diplomát, ezért a vállalat számára kiemelt cél az egyetemi oktatás támogatása. A mérnökképzés fejlesztéséhez hozzájárulva a cég 2016-ban 17 millió forint értékben laboreszközökkel, majd 2018 szeptemberében egy újabb, mintegy 34 millió forintos adományt ajánlott fel.


Az idei kurzuson résztvevő hallgatók közül tíz fiatal munkáját értékes műszerekkel ismerte el az amerikai cég, amelynek köszönhetően a villamosmérnök szakán tanuló diákok akár otthoni környezetben is tovább mélyíthetik tudásukat.

Sajtóiroda - TPL