Playboytól a pumáig – antrozoológia felsőfokon

Állatok szerepe a Harry Potter regényekben, párbeszéd a tyúkokról, utazás kedvenceinkkel, macskákkal segített olvasóprogramok, kutyák gyerekszerepben – az emberek és állatok kapcsolatát feltáró friss tudományos eredményeket mutatják be a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karán.

Az antrozoológia egy világviszonylatban jól ismert – de Magyarországon még alig alkalmazott – tudományterület, amely interdiszciplináris módon fogja össze az emberek és állatok közötti kapcsolatok vizsgálatát kulturális, vallási, művészeti és filozófiai értelemben egyaránt.

A Debreceni Egyetem több kara végez kutatásokat a témakörben, legyen szó pszichológiáról, filozófiáról, társadalom-, sport- és gazdaságtudományról vagy gyógypedagógiáról. A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar szakemberei emellett – hazánkban elsőként - tavaly egy olyan fórumot is megálmodtak, ahol a téma legnevesebb szakemberei és fiatal tudósai oszthatják meg egymással legújabb tudományos eredményeiket. 

- Idén második alkalommal szerveztük meg antrozoológiai konferenciánkat, amely az emberek és az állatok kapcsolatát érintő komplex kérdéskör számos aspektusát vitatja. Büszkék vagyunk arra, hogy a konferencia programja összesen több mint 80 előadást tartalmaz, melyek egy része digitális platformokon zajlik, hiszen 15 ország szakembere csatlakozik hozzánk a következő két napban Amerikától Kínán át egészen Indiáig – hangsúlyozta Biczó Gábor dékánhelyettes a rendezvény keddi megnyitóján. 

A nagy nemzetközi érdeklődésre számot tartó interdiszciplináris tanácskozáson 17 szekcióban filozófusok, kulturális antropológusok, szociológusok, pedagógusok, gyógypedagógusok, etológusok és irodalmárok járják körbe a témát angol és magyar nyelven egyaránt. 


- A konferencián olyan neves szakemberek is előadást tartanak, mint az amerikai Margo DeMello, az ember-állat kapcsolatok kutatásának egyik úttörője, illetve Kubinyi Enikő, Junior Prima díjas etológus, biológus, az MTA doktora, aki a kutyák társadalmi szerepét vizsgálja.  A konferencia különlegessége, hogy a természettudósok és a társadalomtudósok megoszthatták egymással tapasztalataikat, kutatási eredményeiket, és ez lehetőséget teremt az állat-ember viszony új perspektíváinak vizsgálatára – emelte ki Lovas Kiss Antal, a konferencia szervezője, a kar egyetemi docense.

Az esemény főszervezője egyben alapítója és vezetője annak a kutatócsoportnak, amely a kutyatartási szokásokat vizsgálva igyekszik feltárni az állatasszisztáció gyakorlati lehetőségeit. A DE GYGYK-n emellett évek óta nagy sikerrel működik az állatasszisztációval foglalkozó szabadon választható kurzus, valamint az állatasszisztációs ismereteket nyújtó szakirányú továbbképzés, melynek hallgatói a tanácskozáson is hasznos tapasztalatokat, információkat gyűjthettek. A konferencián bemutatott tudományos munkákat pedig idén is egy tanulmánykötetben összegzik. 

Sajtóközpont-TB