Pandémia és háború: a gazdaság kihívásai

A koronavírus-járvány okozta gazdasági, pénzügyi és biztonsági kihívások mellett az orosz-ukrán háborús helyzet következményeiről is szó volt azon a gazdasági konferencián, amelyet a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, valamint a Kelet Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ tartott csütörtökön.

A pandémia és a háború okozta gazdasági világjelenségek megjelennek és érzékeltetik hatásukat a magyar, illetve az európai piacokon, közvetlen következményüket azonban most még nem tudjuk felmérni, hangzott el a Debreceni Egyetemen szervezett gazdasági konferencián.

- A Kelet Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KKFKK) mindig egy lépéssel a kihívások előtt szeretne járni, és hatékony megoldási lehetőségeket kínál annak érdekében, hogy hallgatóink a legkorszerűbb tudással hagyhassák el az iskolapadot. A koronavírus-járvány ideje alatt, több mint 3000 kis- és középvállalkozás részvételével végzett reprezentatív online felmérést a képzési központ. Az észak-alföldi vállalatokat arról kérdeztük, hogy milyen kihívást jelentett számukra a járványhelyzet, és hogyan tudtak ezekkel megbirkózni – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Belinszky Katalin a Kelet Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ igazgatója.

A KKFKK nemzetközi kutatócsoportjának és kutatóközpontjának eredményei a DE Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment képzés tananyagának részévé váltak. Pető Károly, a kar dékánja előadásában a pandémia idején bevezetett digitális, valamint hibridoktatás kihívásairól beszélt.

- A kar sikeresen oldotta meg az átállást. Ennek azonban több feltétele is volt: a GTK technikai felkészültsége, valamint a fejlesztések. Az előadótermekben korszerű kamera- és mikrofonrendszert építettünk be, amely az online streamelésre is alkalmas. Így hallgatóink számára még a pandémia ideje alatt biztosítani tudtuk az interaktív oktatást. A digitális tananyagok mellett az etikai szabályoknak is megfelelő számonkérési rendszert dolgozzunk ki. A járványhelyzet alatt szerzett tapasztalatainkat, jógyakorlatainkat és a digitális oktatás bizonyos elemeit beépítjük a képzésbe, amelyekkel költséget lehet megtakarítani – fejtette ki Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja.

Az egyetem 2015-től partnere a Nyírbátorban és Kisvárdán működő KKFKK-nak, ahol a GTK mellett a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar képzése is elérhető.

- A COVID-19 – és most a háború – megmutatta az élelmiszeriparra és mezőgazdaságra jellemző hosszú ellátásiláncok hiányosságait, és azt, hogy erősíteni kell az élelmiszerautonómiát. A DE feladata, hogy ösztönözze a rövidebb – 30 kilométeren belüli – ellátásiláncok megszervezését és koordinálását, hozzárendelve azt egy magasabb minőségbiztosítási rendszerhez – tette hozzá Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.


A konferencián felszólalt még egyebek mellett Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Pálfy Gábor, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Főigazgatói Kabinet vezetője, Slaven Grbic, Magyarország Bosznia-Hercegovinai banja lukai tiszteletbeli konzulja, élelmiszerhigiénével foglalkozó mikrobiológus, kémikus, valamint Veres János Nyírbátor díszpolgára, volt pénzügyminiszter.

Sajtóiroda - ÉE