Lapajánló: megjelent a DEja vu

Idén is megérkezett a Debreceni Egyetem jelképes karácsonyi ajándéka, a DEja vu téli kiadása. Az alumni magazinban ezúttal is az intézményhez szorosan kötődő történeteket, sikereket és életutakat ismerhetnek meg az olvasók.

A város és a Debreceni Egyetem ezer szállal kötődik egymáshoz az oktatás, a kultúra, a gazdaság és az ipar területén egyaránt. Mint kiderült, ezt a szoros kapcsolatot további négy, nem is akármilyen szál erősíti, hiszen Debrecen valamennyi alpolgármestere – Barcsa Lajos, Széles Diána, Puskás István és Balázs Ákos – az intézmény egykori hallgatója volt. Most öregdiákként emlékeznek az itt töltött évekre és adnak „útravalót” a jelenlegi diákoknak – olvasható az Egyetem – város című cikkben.

A Generációk rovat ezúttal a Berde család három generációját mutatja be. Berde Csaba egyetemi tanulmányai és szakmai életútja a Debreceni Egyetemhez kapcsolódik. De itt szerzett diplomát az édesapja és mindkét gyermeke is. 52 év, csaknem 100 szemeszter, több ezer hallgató, 24 önálló tantárgy és négy új szak elindítása – csak néhány döbbenetes szám a professor emeritus életéből és munkásságáról, ami nélkül ma nem létezne a Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet.

A lap bemutatja Pálinkás Juditot is, aki gyógytornászként és lovasterapeutaként úttörő munkát végez és saját bevallása szerint a természet automatizmusai révén olyan eredményeket tud elérni a lovasterápiának köszönhetően, melyek egyedülállóak az országban.

Ugyancsak a Sokszínűség jegyében készült interjú a Dorkász Szolgálat igazgatójával, Kiss Ábel Lukáccsal, akinek talán már születésekor eldőlt, hogy a segítés lesz a küldetése. Református lelkész szülei életszemlélete, majd a külföldi önkéntesség tapasztalatai arra sarkallták, hogy a rászorulók felé forduljon.

A Debreceni Egyetem számára sokat jelentenek egykori hallgatói, ezért minden évben a DE Alumni Díj odaítélésével ismeri el azokat a szervezeteket, amelyekkel évek óta szoros a tudományos és a szakmai kapcsolat, régóta együttműködnek az intézménnyel és segítik a végzős hallgatók elhelyezkedését. Az elismerést ebben az évben a Főnix Csarnokban rendezett szeptemberi tanévnyitó szenátusi ülésen vehette át Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

Folytatódik a Kincsek az egyetemen sorozat is, amely Volt egyszer egy egyetemi arcképcsarnok című tényfeltáró cikkében a mára már csak töredékében fennmaradt festménygaléria történetének legújabb kutatási eredményeiről számol be.

A magazin legfrissebb, téli száma ide kattintva olvasható.

Sajtóközpont - BZs