Interaktív nyári programok az Informatikai Karon

Adattudományi Nyári Tábort és Adattudományi Nyári Iskolát szervezett középiskolásoknak és egyetemistáknak a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A fiatalok az adattudomány, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az e-sport és a digitális művészetek újdonságairól hallhatnak előadásokat július 13. és 19. között.

Párhuzamosan rendezik meg a nyári tábort és iskolát annak érdekében, hogy egyetlen platformon, közös programok révén a legszéleskörűbben ismerhessék meg a résztvevők a tématerületeket. A rendezvényen összesen mintegy száz diák és szakember vesz részt.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja a szerdai megnyitón kiemelte: a nyári szakmai események a kar kiemelt oktatási és tudományos területeire fókuszálnak.

- Az informatika hatással van a mindennapokra, és jelentősen befolyásolja a munkaerőpiaci igényeket, hiszen ma már szinte minden szektorba keresnek informatikai szakembereket. Az adattudomány is mindenhol jelen van. Annak érdekében, hogy a karon a legnaprakészebb tudást adhassuk át a hallgatóknak, szükség van arra, hogy lépést tartsunk a szakmai újdonságokkal és ezeket minél szélesebb körben megmutassuk. Erre tökéletesen alkalmas mindkét nyári eseményünk, melyeken nemcsak az egyetemisták ismereteit bővíthetjük, de leendő hallgatóink, a középiskolások is sokat fejlődhetnek. Örömteli, hogy nem csak fiúk, de nagy számban lányok is érdeklődnek. Partnerünk, az NVIDIA jóvoltából képzéseken is részt lehet venni, a  program után pedig ipari tanúsítvány szerezhető a robotika és a mélytanulás területén. A tervek szerint a programot télen folytatjuk –  tájékoztatott Hajdu András. 

A konferenciába online bekapcsolódnak külföldi előadók is, akik az USA-ból és Spanyolországból tartanak előadásokat. A résztvevők interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek meg többek között a szenzor alapú teszteléssel és a mesterséges intelligencia használatával a hálózatok vizualizációjában,  láthatnak adatokból táplálkozó műalkotásokat és különféle adatelemzési tevékenységeket, emellett szó lesz a kiberbiztonságról, illetve az adatvizualizáció piackutatásban betöltött szerepéről.  

A Debreceni Egyetem Informatikai Kar nyári táborát és nyári iskoláját a Hajós György Adattudományi Szakkollégium támogatásával rendezik meg július 13. és 19. között, a nyári tábort az EFOP 3.4.4-16 a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban című pályázat is segíti.


Az Adattudományi Nyári Tábor és Adattudományi Nyári Iskola részletes programja ide kattintva érhető el.

Sajtóközpont - BZ