Hőkamerás beléptetés a fogászaton

A dolgozók és a hallgatók testhőmérsékletét egy új, magyar fejlesztésű hőkamerával mérik a Fogorvostudományi Karon és a Fogorvosi Szolgálatnál, így gyorsabb és egyszerűbb a belépés. A betegek esetében továbbra is a kézi hőmérőt alkalmazzák.

A Fogorvostudományi Kar és a Fogorvosi Szolgálat egy épületegyüttesben van a Klinikai Központ területén, a betegek, a hallgatók és a dolgozók egy bejáratot használnak, ezért az intézménybe a járványügyi helyzetre való tekintettel március óta csak előszűrés után lehet belépni.  A pre-triázs fontos része a testhőmérséklet-mérés, amit nagymértékben felgyorsít, illetve megkönnyíti a hőkamera.

- Jól alkalmazható, kis készülék, amivel egyelőre csak a hallgatók és a dolgozók testhőmérsékletét mérjük. Az érkező betegek előszűrése tőlük elkülönítve történik kézi hőmérővel és egy kérdőív kitöltésével – ismertette Bágyi Kinga Ágnes, a DE Fogorvostudományi Kar dékánja.

A hőkamera megméri a testhőmérsékletet, nincs szükség segítőre. A gép jelez, ha a hőmérséklet meghaladja a kritikus szintet, és riaszt. Ebben az esetben a betegek előszűrésén dolgozó egészségügyi szakemberek a járványügyi előírásoknak megfelelően intézkednek.

A debreceni cég által kifejlesztett és az egyedi igényeknek megfelelően testreszabott hőkamerás beléptetőrendszer szeptember 22-én érkezett meg a karra, ahol most tesztelik. Az eredmények egyelőre ígéretesek. 

-  Minden olyan fejlesztésnek, innovációnak örülünk, ami egyszerűbbé teszi a betegellátást a Klinikai Központban. Ebben a járványhelyzetben nagy segítséget jelent, ha van egy olyan műszer, amivel egy egészségügyi dolgozó munkáját ki tudjuk váltani, és más területen lehet alkalmazni. Emellett az sem mellékes, hogy egy magyar, egy debreceni fejlesztésről van szó – hangsúlyozta Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ megbízott elnöke.

A Klinikai Központban ez az első ilyen eszköz, de ha a további tapasztalatok is kedvezőek lesznek, elképzelhető, hogy több klinikán is elhelyezik a hőkamerát. 

 

Sajtóiroda - CzA