Hangos ZK-siker a fővárosban

A DE Zeneművészeti Kar is lehetőséget kapott a bemutatkozásra a Magyar Zene Házában. A ZK hallgatói és oktatói négy formációban léptek színpadra, és Zombola Péter zeneszerző, a kar egyetemi docense által írt műveket adták elő a közönségnek.

Első alkalommal adhattak betekintést a debreceni zenei élet múltjába, jelenébe és jövőjébe a fellépők a fővárosi Magyar Zene Házában, ahova a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara is meghívást kapott. A ZK oktatói és hallgatói összesen csaknem negyvenen léptek színpadra.

Lakatos Péter, a DE ZK dékánja, aki zongoraművészként játszott a koncerten, a hirek.unideb.hu-nak kiemelte: megtiszteltetés volt szerepelni az ország egyik legjobb koncerthelyszínén, ahol a kar oktatói és hallgatói megmutathatták, hogy mire képesek.

- Ez a lehetőség azt jelenti, hogy egyrészt megjelenhettünk, másrészt pedig felvillanthattuk, hogy milyen magas szintű szakmai tudással rendelkezünk itt vidéken. Nagy szakadék van Budapest és a vidéki városok között, csak kevesen ismerik a debreceni művészeti és zenei élet erejét, éppen ezért volt hálás feladat, hogy nagyon világosan prezentálhattuk az egyetem képviseletében, hogy milyen komoly szakmai munkát végzünk a karon. A Magyar Zene Háza vezetője is nagyon elismerően nyilatkozott hallgatóink és oktatóink teljesítményéről, és kiemelte azt is, hogy csak nagyon kevesen képesek ilyen színvonalas, kortárs zenei műsort megvalósítani – fogalmazott a kari vezető.

Lakatos Péter hozzátette: a kar is jelentős mértékben hozzájárult a magyar zenei kultúra erősítéséhez és terjesztéséhez. 

A DE ZK együttesei és művészei Zombola Péter szerzői estjén: Chaconne két furulyára, gordonkára és csembalóra; Canzona vonósnégyesre; Szvit szaxofonzenekarra és Szvit kamarazenekarra írt műveit adták elő. A dékán megjegyezte: a felkészülés során, így a vizsgaidőszak végén komoly energiákat kellet megmozgatni, aminek eredményét vastaps kísérte a nézőtérről.

- Már tavaly ősszel jelezték nekünk, hogy részt vehetünk a debreceni zenei életet bemutató nagykoncerten. Az ötleteinkről faggattak bennünket, így merült fel az a lehetőség, hogy Zombola Péter műveit játsszuk el. A hallgatók számára ez egy nagyon maradandó élmény volt, hiszen nem minden nap léphetnek fel ilyen illusztris környezetben. Kiváló teljesítményt nyújtottak, mindegyik produkció kifejezetten jól sikerült. Olyan nagy sikert arattak, hogy hatalmas vastaps fogadta őket, ami számukra is remek visszajelzés volt. Sosem fogják elfelejteni ezeket a pillanatokat. A repertoár nem volt teljesen új a számunkra, hiszen a négy Zombola-darabból kettőt már játszottak korábban a hallgatók. Színpadra lépett egy vonósnégyesünk is, mely kifejezetten erre az alkalomra állt össze, és nagyon lelkiismeretesen megtanulták a darabot – jegyezte meg a kar dékánja.

Május 17-től június 11-ig összesen tizenhat debreceni kötődésű formáció, több mint 180 tagja lépett színpadra a fővárosban: a Zeneművészeti Kar mellett a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus Debrecen és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkarának közös koncertje zárta Debrecen bemutatkozását a Magyar Zene Házában.

Sajtóközpont - BZ