Díszesebb a Díszterem

Megújult külsővel, felújított és újonnan beszerzett bútorokkal várja az ünnepi eseményekre látogatókat a Debreceni Egyetem Főépületének Aulája.

A Díszterem 15 karfás és 40 presbiteri széke kapott új huzatot, és a terem erkélyajtói is ugyanolyan, zöld színű drapériát. Ezen túl az egyetem 32 karfás és 430 új széket is vásárolt.

A mostani, 16.800.000 forintos beruházással nem csak megszépült, hanem régi fényét is visszanyerte az egyetem legszebb terme, amely ma már több, mint 100 egyetemi rendezvénynek ad otthont évente. Itt tartja az intézmény a doktor- és díszdoktoravató ünnepségeket, itt ülésezik a szenátus, szakmai konferenciák, tudományos tanácskozások, miniszterelnökök találkozójának színtere, itt avatták az egyetem díszpolgárává – többek között - Habsburg Györgyöt, de helyszíne komolyzenei hangversenyeknek, színházi előadásoknak, karácsonyi ünnepségeknek, és néhány alkalommal még a dumaszínház fellépői is itt szórakoztatták a beiskolázási fórum, a DExpo vendégeit.

Az Aula mai arculata csak hosszú évek alatt alakult ki. 1932-re épült meg a Főépület és már abban az esztendőben a tanévet is itt kezdte az egyetem. Az akkori Egyetem tér képe azonban jelentősen eltért attól, amit ma látunk. Bár a tükörtavat már a 30-as években kialakították, de nem volt benne szökőkút, és szobrok sem díszítették a partját. A franciakertet időző sövény pedig csupán néhány szál venyige volt, a nagy tanítókat ábrázoló művek nélkül.

Az épület belső terei közül az Aula kialakítása váratott magára a legtovább, elsősorban anyagi nehézségek miatt. 1938-ra készült el a terem faburkolata, és Róth Miksa neves üvegfestő tervei alapján az öt üvegmozaik ablak. Azokban viszont nem sokáig gyönyörködhettek az egyetem polgárai a történelmi események miatt. A II. világháborúban – mint oly sok más érték - ez is megsemmisült és akkor a hiányt csak egyszerű üvegablakkal tudták pótolni. A helyreállításra évtizedeket kellett várni, míg végre több évig tartó rekonstrukció után 2011-ben újra eredeti szépségében láthatta az Aulába érkező látogató Utrecht, Wittenberg, Zürich, Genf és a debreceni Református Kollégium látképét a díszes üvegablakokon.

A Debreceni Egyetem Főépületének legszebb termét megújulva elsőként az intézmény Szenátusa vehette birtokba december 15-i ülésén, ahol Bács Zoltán kancellár fel is hívta az ebben az összetételben utoljára tanácskozó testület tagjainak figyelmét a megszépült környezetre.

A következő esztendő első rangos eseménye az Évindító partnertalálkozó lesz 2017. január 13-án az Aulában.

Sajtóiroda - BZs