Ifjú tudósok seregszemléje

Az Állam- és Jogtudományi Szekció rendezvényeivel április 3-án Győrben megkezdődött a hazai felsőoktatási tehetséggondozás idei legnagyobb és legrangosabb seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), amelyen több mint 5000 tehetséges fiatal, köztük a Debreceni Egyetem több száz hallgatója mutathatja be pályamunkáját.

A tudományos megmérettetést 16 tudományterületi szekcióban, 11 városban, köztük Debrecenben rendezik.

Az OTDK-n bemutatkozó hallgatók teljesítményének értékelése a hagyományoknak megfelelően zajlik: a legjobb pályamunkák I., II. és III. helyezések valamelyikében részesülhetnek. 

Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül 50-en Pro Scientia Aranyéremet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül 58-an Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el.

- A különböző tudományterületek rangos megmérettetésein a legjobbak vehetnek részt, akik számára a tudományos pályafutás első, de talán legfontosabb állomása az OTDK, amelyen intézményünk több száz diákja bizonyíthat, és akik remélhetőleg egyszer utánpótlást jelentenek majd a Debreceni Egyetem oktatói-kutatói gárdája számára – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese.

A Debreceni Egyetem (DE) hallgatói valamennyi tudományterületen képviseltetik magukat, legtöbben – 120 fő – az orvos- és egészségtudományi szekcióban.

A DE április 12-14 között a Társadalomtudományi Szekciónak ad otthont, amelyen 12 tudományterületen (Egészségszociológia és egészségpolitika, Esztétika, Filmtudomány, Filozófia, Kulturális- és szociálantropológia, Média- és kommunikációtudomány, Művelődés- és kultúraelmélet, Nemzetközi tanulmányok, Politikatudomány, Szociális munka, szociálpolitika, Szociológia, Vallás- és hittudomány) 29 tagozatban zajlik 360 hallgató tudományos versenye.

A konferenciasorozat 2023. április 27-én zárul Szekszárdon, a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció programjával.

Sajtóközpont – BZs