Ifjú tehetségek nemzetközi sikere

A Debreceni Egyetem hallgatója, Paál Zoltán nyerte az I. Collegium Varadinum konferencia fődíját. A tudományos diákköri megmérettetést hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal rendezte meg Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem.

Az interdiszciplináris Varadinum Tudományos Diákköri Konferencia célja a Nagyváradon tanuló, alap-, mester- és posztgraduális képzésben részt vevő egyetemi hallgatók tudományos előmenetelének támogatása és fellendítése, ugyanakkor a rendezvényen – az anyaországgal való kapcsolattartás jegyében – magyar diákok, így a Debreceni Egyetem több hallgatója is lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa eddig elért tudományos eredményeit.

A Debreceni Egyetem (DE) hallgatói sikeresen szerepeltek, hiszen első helyezést ért el, és a főnyereményt is elhozta Paál Zoltán, ugyancsak első helyezett lett Vadász Márton, míg Püski Mónika és Nagy Dávid Krisztián (valamennyien a DE Bölcsészettudományi Kar hallgatói) teljesítményét ezüstéremmel jutalmazta a szakmai zsűri.

- Csaknem három éve foglalkozom Eckhardt Sándor történetírásával, megmérettettem magam számos hazai konferencián és az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) is, így nem volt kérdés, hogy Nagyváradra is ezzel a kutatási témával nevezek. Erős volt a mezőny, hiszen az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a DE, a Nagyváradi Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem és Collegium Varadinum hallgatói is számos érdekes és komoly kutatómunkát tükröző témával érkeztek, így nem volt egyszerű a feladat, de igyekeztünk helyt állni és a legjobb tudásunk szerint előadni témánkat, a kitartó munkának pedig meg is lett a gyümölcse – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Paál Zoltán.

A hazai Országos Tudományos Diákköri Konferenciához hasonlóan dolgozattal lehetett pályázni, amelyre pontokat és opponensi véleményt is kaptak a hallgatók. A május 26-i rendezvényen mindenkinek 15 perc állt rendelkezésére, hogy egy ppt-vel színesített előadásban adjon számot tudásáról.

- Mindig nagy öröm, ha a tehetséggondozó program diákjai sikereket érnek el, azonban ha ezt nemzetközi színtéren teszik és nemzetközi versenyen mérettetik meg magukat, és ott bizonyulnak a legjobbnak, az bizonyítja, hogy egyetemünk a tehetségekkel nemcsak helyi szinten foglalkozik, hanem felkészíti őket a nemzetközi tudományos életben való munkálkodásra is – mondta Mándy Zsuzsa, a DE Tudományos Igazgatóság munkatársa.

A DE Tehetséggondozó programjának (DETEP) koordinátora kiemelte: a határon túli egyetemekkel való kapcsolatunk mélyítésére is kiváló lehetőség volt ez a rendezvény, reméljük, a jövőben még több alkalom nyílik majd a közös megmérettetésre.

A szakmai elismerésen túl az első helyezettek brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt (Paál Zoltán és Vadász Márton), a második helyezettek pedig fesztiválbérletet nyertek a július 6-9. között zajló marosvásárhelyi VIBE könnyűzenei fesztiválra (Püski Mónika és Nagy Dávid Krisztián).

Sajtóközpont - BZs