A tudományos utánpótlás bázisa

Tudományos kutatási eredményeikről adtak számot társaiknak és témavezetőiknek a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiumának hallgatói a debreceni DAB Székházban. A Félévi Tudományos Hallgatói Konferencián 28 előadást tartottak.

A Debreceni Egyetemem jelenleg 11 szakkollégium működik. A Hatvani István Szakkollégium az intézmény legtehetségesebb, legkiválóbb eredményekkel és széles általános érdeklődési körrel rendelkező hallgatóit kívánja felkészíteni az eredményes tudományos kutatómunkára.

Abban segítik tagjaikat, hogy azok a nekik tetsző témákban szaktanári segítséggel a tananyagnál alaposabban elmélyüljenek. Az így elért eredményeket csütörtökön egy konferencián mutatták be a debreceni DAB Székházban, ahol társaik és témavezetőik hallgatták őket. A 6 szekcióban (történelem, néprajz, társadalomtudomány, kémia, földrajz, valamint a humántudományi és nyelvészeti szekcióban) összesen 10 tudományterületet érintő 28 előadást tartottak, melyek hossza maximum 20 perc lehetett.  

–    A Debreceni Egyetem jövője szempontjából nagyon fontosak a szakkollégiumok, az ezekben folyó tudományos munka – jelentette ki a rendezvény megnyitóján Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese, a Hatvani István Szakkollégium igazgatója. Arra tett ígéretet, hogy a DE minden segítséget meg fog adni a szakkollégiumban résztvevő tehetségeknek tudományos pályafutásuk kibontakoztatásához.  

Szendrei Ákos, a Hatvani István Szakkollégium igazgatóhelyettese elmondta: tevékenységük három pillérre épül. Ezek az egyéni és a csoportos (gyakran interdiszciplináris) tudományos kutatások, illetve az ezek során elért eredmények ilyen rendezvényeken történő bemutatása, összegzése. – A konferencia egyfajta ünnep a szakkollégiumban résztvevőknek – fogalmazott.  

Ónadi Sándor, a Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának elnöke arról számolt be a megnyitón, hogy tavaly ősszel egy olyan új kurzust indítottak, melynek keretében a – hallgatók ajánlásai alapján - tévhitekkel, mítoszokkal foglalkozó előadókat hívnak meg.

– Ezek az előadások nemcsak saját kutatási témánkon kívül nyújtanak hasznos ismereteket, hanem a szakemberektől tanulhatunk olyan módszertani megoldásokat is, melyek alkalmazását mi is fontolóra vehetjük – tette hozzá a szakkollégium hallgatói önkormányzatának elnöke.   

 
Sajtóiroda – OCs