Ha nyár, akkor is egyetem!

Két év kényszerű kihagyás után idén ismét jelenléti formában rendezi meg 35 országból érkező 108 résztvevővel hagyományos kurzusát a debreceni Nyári Egyetem. A tanórák mellett nyelvi fejlesztő, társalgást gyakorló, sport- és kulturális programok is várják a diákokat július 18. és augusztus 12. között.

A nyelvtanfolyam hosszú múltra tekint vissza, hiszen 1927-ben rendezték meg első alkalommal, így az idei már a 95. Debreceni Nyári Egyetem.

- A csaknem egy évszázada folyamatosan működő program mutatja a töretlen érdeklődést a kurzus iránt, és tökéletesen illeszkedik a Debreceni Egyetem nemzetközi nyitottságához, amelynek hagyományai a jogelőd Református Kollégium hallgatóinak peregrinációját tekintve már több száz évesek – fogalmazott a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Bartha Elek. A Debreceni Egyetem (DE) oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: a mai diákok is – hasonlóan az elődökhöz – örömmel folytatnak időről időre külföldi tanulmányokat, és az egyetemre is ezrével érkeznek hallgatók a világ különböző országaiból.

A tájékoztatón Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere elsőként személyes élményeit idézte fel, amikor még a DE egyetemi oktatójaként vett részt a kurzus diákjainak tanításában.

– Nem véletlen, hogy a Nyári Egyetem számomra több, mint egy a város számtalan kulturális programja közül. Nyaranta négy hétre a világ minden tájáról érkeznek Debrecenbe a legkülönbözőbb kultúrával, életkorral és motivációval rendelkező nyári egyetemi hallgatók, és ennek a sokszínű közösségnek egyetlen célja van: megismerkedni a magyar nyelvvel és kultúrával. Mindez pedig kontinenseken átívelő kapcsolatokat rejt magában a város számára is – emelte ki Puskás István.

A Nyári Egyetem oktatóinak zöme egyben a DE Bölcsészettudományi Karának (BTK) tanára, akik színes és sokoldalú tananyagot állítottak össze az ideérkező diákok számára.

– A tanítási órák egyik legnagyobb erénye a nyitottság, hiszen valamennyi, a hallgatókat érdeklő téma napirendre kerülhet, és ez egyik záloga annak, hogy az itt tanulók jó hírét viszik a nagyvilágban a karnak, az egyetemnek, a városnak és a magyar kultúrának egyaránt – mondta Csatár Péter, a BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese.

Az utóbbi években csökkent a korábbi nagy számú német és amerikai résztvevő aránya, most a legtöbben Szlovéniából és Lengyelországól érkeztek, és most is vannak hallgatók olyan egzotikus országokból, mint Szudán, Equador, Chile vagy Tunézia.

- Nem tudom, ki várta jobban, a diákok, vagy mi, mindenesetre nagyon örülünk, hogy újra személyesen találkozhatunk. Őszintén szólva nem is reméltük, hogy ennyien érkeznek majd – emelte ki Szaffkó Péter.

A Nyári Egyetem igazgatója elmondta: a legfiatalabb diák 15, a legidősebb 75 éves. Negyvenheten önköltségesek, harmincnégyen a Tempus Közhasznú Alapítvány ösztöndíjával érkeztek, huszonheten pedig egyéb támogatással.

- Debrecen városa és az amerikai clevelandi magyarok egyesülete négy diáknak, a Debreceni Egyetem rektora egy főnek, a Bölcsészettudományi Kar kettőnek, a Campus Nonprofit Közhasznú Kft., a HUNÉP KLK Hotel Zrt. és a Tiszántúli Református Egyházkerület egy-egy résztvevő költségeit finanszírozta. Egy hallgatót a Debreceni Nyári Egyetem egykori igazgatójáról elnevezett Némedi Lajos-ösztöndíj, két, egy családból érkező részvételét pedig az oktatási díj elengedésével az intézmény egykori tanárára és igazgatójára emlékező Lieli Pál Családi Ösztöndíj támogatja – sorolta a szponzorokat az igazgató.

Természetesen a kurzus sikeres megvalósításához a Debreceni Egyetem különböző egységei, így a BTK Konfuciusz Intézete is csatlakozott.

- Bár elsődleges feladatunk az egyetem szorgalmi időszakában a kínai nyelv és kultúra megismertetése, emellett a Nyári Egyetemmel és az EDC Debrecennel együttműködve magyar és kínai nyelvű kurzusokat is szervezünk a régióban működő külföldi érdekeltségű cégek munkatársai számára – mondta Csontos Pál, az intézet magyar igazgatója.

A diákokat a tanórákon kívül nyelvi fejlesztő, társalgást gyakorló, sport- és kulturális programok is várják. Aki a nyelvfejlesztésre koncentrál, az fonetika órán gyakorolhatja a kiejtést, szókincsfejlesztés órán bővítheti a szókincsét, és a beszédgyakorlat során adott témákról társalogva javíthatja a beszédkészségét. Emellett lesz alkalom, ahol népdalokat lehet énekelni, magyar slágerekkel ismerkedni, beszélgetni a magyar irodalomról, az egykori és jelenlegi híres magyarokról, vagy akár Debrecen kultúrájáról. A klasszikus városnézés mellett lesz éjszakai látogatás és templomtúra is, és akit érdekel, elbiciklizhet a zeleméri templomromhoz. A hétvégi kirándulásokon Hajdúszoboszlóra és Zsákára utazhatnak az érdeklődők. Keddenként most is az évek óta hagyományos folklór est keretében ismerkedhetnek a diákok egy-egy régió ételeivel, viseletével, dalaival és táncaival.

A Nyári Egyetem munkáját négy szerveződiák, egy csíkszeredai gyakornok és öt nemzetközi tanulmányok szakos debreceni egyetemista segíti.

A nyári Egyetem idei kurzusa hétfőn hivatalosan a Főépület Aulájában rendezett ünnepélyes megnyitóval kezdődött.

Sajtóközpont - BZs