Gyorsreagálású tűzoltóegység a Debreceni Egyetemen

Alkalomszerű létesítményi tűzoltóság állt szolgálatba a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán és a Kenézy Gyula Campuson. A negyvenórás tűzoltóképzést elvégző, huszonnégy fős csapat tagjai a mentőhelikopter műszaki paramétereivel ismerkedtek és egy leszállás közben történt vészhelyzet elhárítását szimulálták a Kenézy Gyula Campuson tartott pénteki gyakorlaton.

A Debreceni Egyetem két közforgalom számára nyitva nem álló repülőtér-mentőhelikopter leszálló helyén már korábban is működött a mentőhelikopter legénységének mentésére kiképzett szolgálat. Az elmúlt időszak jogszabályi változásai azonban szigorításokat hoztak: részletesebben meghatározzák a védőfelszerelések összetételét, a beavatkozások módját, illetve azt is, hogy hány főnek kell rendelkezésre állnia egy mentés során, emiatt döntött az egyetem az új egység létrehozásáról.

- A jogszabályváltozások okot adtak arra, hogy átgondoljuk a Debreceni Egyetem két campusán található helikopterleszállópályák működtetését. Arra a döntésre jutottunk az intézmény vezetésével, hogy az UD Human Service Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársait készítjük fel a feladatra. A csapat tagjai tűzoltótanfolyamon vettek részt, ennek keretében olyan tudást szerezhettek, amivel képesek lehetnek szakszerűen elvégezni a munkát, valamint az előírásoknak megfelelő felszerelést is vásároltunk. Az eddigieknél sokkal közvetlenebb együttműködésre törekszünk a légimentő szolgálattal, ennek érdekében arra kértük őket, hogy a tűzoltóegységünk képzését egy mentőhelikopteres gyakorlattal erősíthessük. Ennek köszönhetően a mentőcsapat tagjai megismerhették a gép műszaki paramétereit, a személyzet tagjait, így sokkal könnyebben beleélhették magukat egy vészhelyzet elhárításába – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Kovács Ferenc, a Debreceni Egyetem biztonsági főigazgatója. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett negyven órás alap tűzoltóképzésben az UD Human Service Nonprofit Közhasznú Kft. huszonnégy munkatársa vett részt. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ két telephelyén minden nap egy-egy képzett reptéri tűzoltó látja majd el a szolgálatot, valamint két üzembiztonsági járőr segíti a munkájukat. 

- A mentőcsapat bármikor képes beavatkozni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár ritkán fordulnak elő olyan szélsőséges esetek, amikor a helikopter személyzetének segítségére kell sietni, de szükség esetén a mentőcsapat gyorsan és szakszerűen tud reagálni. Fontos, hogy a megszerzett ismeretek naprakészek kell legyenek, ez volt a mostani gyakorlat célja – mondta el Szabó Lajos, az UD Human Service Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

A mentőhelikopterek kizárólag nappal szállítanak sérülteket a Debreceni Egyetem Klinikai Központ campusaira, az alkalomszerű létesítményi tűzoltóság ezzel összhangban a klinikai repterek nyitvatartási idejében látja el a szolgálatot. 
 

Sajtóközpont - BZ