Gyermeksebészeti fejlesztés céges összefogással

A csecsemők és a kisgyermekek minimálisan invazív műtéteihez használható kamerafejjel bővül a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának eszközparkja. A kamerafejet a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány cégek és magánszemélyek támogatásából vásárolja meg. Az eszköz beszerzéséhez több vállalkozás összefogásával a BNI Északkelet-Magyarország Régió egymillió forinttal járult hozzá.

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány és a Gyermekeinkért Alapítvány adományából nemrégiben egy 40 millió forint értékű, 3D-s laparoszkópos tornyot vásárolt a Gyermekgyógyászati Klinika. A torony mindennapi használatának megkönnyítéséhez szükséges egy 5 milliméter átmérőjű kamerafej is, amely a csecsemők, kisgyermekek minimálisan invazív műtéteihez elengedhetetlen.

Az 5 és fél millió forint értékű CMOS kamerafej megvásárlásához a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány adománygyűjtő kampányt hirdetett. Ezt támogatta egymillió forinttal a BNI Északkelet-Magyarország Régió.  

-    A BNI a világ vezető kapcsolatépítő szervezete, melynek a fő értékrendje, hogy aki ad, az nyer.  A májusban Debrecenben megrendezett Kapcsolatépítő Konferenciánkon megjelentek közül több cégvezető jótékony felajánlásából gyűjtöttük össze az egymillió forintot. Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk, hogy megmutassuk, az egységben, az összefogásban mekkora erő van – ismertette Tóth András, a BNI Északkelet-Magyarország Régió tulajdonosa. 

Az egymillió forintos támogatást kedden adták át ünnepélyesen a Gyermekgyógyászati Klinikán. Az adománnyal összegyűlt a kamerafej beszerzéséhez szükséges pénz, így az eszköz hamarosan megérkezhet a klinikára.  

-    Ennek a jelentős adománynak, illetve több cég és magánszemély támogatásának köszönhetően be tudjuk szerezni az eszközt, és hamarosan alkalmazhatjuk a gyógyításban.  Elsősorban mellkasi és hasűri tükrözéshez, minimálisan invazív műtétekhez használjuk. Egy újszülöttnél, csecsemőnél nagyon sokat számít, mekkora az eszköz mérete. Náluk egy egy-másfél centiméteres, nagyméretű optika nem megfelelő, nem a kis babákhoz alakították ki, ez a kamarafej viszont kifejezetten gyermeksebészeti beavatkozásokhoz készült – tájékoztatott Sasi Szabó László, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika klinikai főorvosa. 

A debreceni gyermekklinikán évente 1300 altatásos műtéti beavatkozást végeznek a gyermeksebészek. A beavatkozások mintegy negyven százaléka minimálisan invazív, a betegek nagy része pedig 1-4 éves gyerek, újszülött és csecsemő, akiknél nagyon fontos az új kamerafej alkalmazása. 

Sajtóközpont - CzA