Gyermekirodalomról felnőtteknek

A szeptemberben induló gyermek- és ifjúsági irodalmi szakember szakirányú továbbképzésről tartott könyvbemutatóval egybekötött tájékoztatót csütörtökön a Pagony Könyvesboltban a Debreceni Egyetem (DE) Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Kommunikáció, Irodalom, Dráma (KID) Tanszéke a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetével közösen.

A régióban egyedülálló kétféléves levelező képzés indításának célja, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalommal kapcsolatos szerteágazó intézményrendszerben, a könyvtári területen, a gyermekkönyv-kiadásban és a közoktatásban dolgozó szakemberek számára korszerű, megbízható ismereteket nyújtson.

A szakirányú továbbképzést közösen indítja a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara (GYGYK), valamint Bölcsészettudományi Kara (BTK).

- Az itthon és külföldön egyaránt nagy népszerűségnek örvendő szakterület oktatásának debreceni meghonosítása a két kar hosszú időre visszanyúló együttműködésének eredménye, amely elsőként a mesekutatással indult és mostanra bővült a gyermek- és ifjúsági irodalom témakörével – mondta köszöntőjében Fazakas Gergely. A BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója hangsúlyozta: a közös munka a garanciája annak, hogy a hallgatók a bölcsész- és tanárképzés, illetve a gyermekkönyvkultúra közötti kapcsolatokat több oldalról közelítve ismerhetik meg.

A sikeres bekerülés feltétele a bölcsészettudomány, hitéleti, művészet, művészetközvetítés, vagy pedagógusképzés területén legalább alapképzésben szerzett oklevél.

- Természetesen bárki jelentkezhet, hiszen a téma az irodalomnak az a területe, amelyről már gyermekkorunkból, vagy akár szülőként is vannak ismereteink. A tudományon belül azonban mára új státusba került a gyermek- és ifjúsági irodalom, hiszen különböző műhelyek, kutatások, szakmai rendezvények, konferenciák foglalkoznak ezzel a területtel – tájékoztatott Gesztelyi Hermina, a GYGYK KID adjunktusa.

A képzés első félévében a hazai és külföldi irodalom megismerése, a műfajelmélet, a szövegolvasás és a műelemzés áll a középpontban, amelyet gyakorlatorientált második félév követ.

– Ekkor már olyan külső helyszíneket is bevonunk az oktatásba, mint a Méliusz Könyvtár, a Vojtina Bábszínház, a Csokonai Színház, vagy éppen a képzést ismertető tájékoztatónak helyet adó debreceni Pagony Könyvesbolt – ismertette Gesztelyi Hermina.

A Gyermek- és ifjúsági irodalmi szakember szakirányú továbbképzésre június 30-ig lehet jelentkezni.

Bővebb információ: https://gygyk.unideb.hu/hu/szakiranyu-tovabbkepzesek-0

A program a DE gyermek- és ifjúsági irodalom témában megjelent legújabb köteteinek bemutatójával zárult.

A bemutatott kiadványok: 

Ölbeli játékoktól az iskolai játszmákig - Gyerek- és ifjúsági irodalom a közoktatás különböző szintjein, szerk. Baranyai Norbert, Gesztelyi Hermina (Debrecen, Debreceni Egyetemi Kiadó, 2020)

Gyerekvilágok, szerk. Gesztelyi Hermina, Herczeg-Szép Szilvia, Lapis József, Lapis-Lovas Anett Csilla (Studia Litteraria, 2019/1-2)

A teljesség harmóniája I. - A művészettel nevelés értelmezései, szerk. Bujdosóné Papp Andrea, Gesztelyi Hermina (Hajdúböszörmény, Didakt Kiadó, 2020).

A teljesség harmóniája II. - A művészettel nevelés kreatív élményei, szerk. Bujdosóné Papp Andrea, Gesztelyi Hermina (Hajdúböszörmény, Didakt Kiadó, 2020)

Sajtóközpont – BZs