Formálódó kubai kapcsolat – folytatás márciusban

Tudományos és képzési együttműködéseket szorgalmaz a Debreceni Egyetem és hazája felsőoktatási intézményei között a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete. Guillermo Vázquez Moreno az intézmény Vezér utcai ipari parkjába is ellátogatott.

Először járt a Debreceni Egyetemen Guillermo Vázquez Moreno, a karibi szigetország diplomatáját és munkatársát pénteken Pető Károly általános rektorhelyettes és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta, valamint Pósán László, a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet Egyetemes Történeti Tanszékének professzora, aki a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökeként korábban már egyeztetést folytatott a két ország közötti tudományos együttműködés lehetőségeiről.

A nagykövet elismerően szólt a Debreceni Egyetem multidiszciplinaritásáról, egyedülállóan széles képzési portfóliójáról, nemzetközi kapcsolatrendszeréről, valamint az ipari igényekkel összehangolt, a gyakorlatba átültethető kutatási eredményeiről, irányvonalairól.

- Régóta terveztem már ezt a látogatást, hiszen az önök intézménye kiemelt jelentőségű a régióban. Nagykövetként pedig feladatom, hogy utat nyissak hazám fejlett intézményei és a vezető magyar egyetemek között, elsősorban a Kubában is rendkívül fejlett biotechnológia, orvostudomány terén keressük az együttműködési lehetőségeket – mondta Guillermo Vázquez Moreno.

Megismerve a Debreceni Egyetem átfogó kutatási és infrastrukturális rendszerét, a biotechnológia és az orvostudomány mellett többek között az oltóanyagok fejlesztése, az agrárium, a megújuló energia és a mesterséges intelligencia is szóba került a felek között lehetséges területként.

Az együttműködés első konkrét lépéseként a diplomata jelezte, hogy márciusban Magyarországra érkezik egy biotechnológiai szakemberekből álló kubai delegáció, a tervek szerint a Debreceni Egyetemen is látogatást tesznek majd.

A kutatási partnerség mellett kubai hallgatók képzését is szorgalmazta a nagykövet, amire a Stipendium Hungaricum immár lehetőséget ad. Az egyetemi vezetők ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a program révén doktorképzésbe is bekapcsolódhatnak kubai hallgatók.

A Főépületben tartott megbeszélést követően Guillermo Vázquez Moreno az egyetem Vezér utcai ipari parkjába is ellátogatott.

 


Sajtóközpont - TH