Fiatal tudósok támogatása

Százhetven fiatal kutató, köztük a Debreceni Egyetem 19 ifjú kiválósága részesül a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatói Ösztöndíjában.

Több mint 850 pályázó közül választották ki idén azt a 170, már PhD-fokozattal rendelkező kutatót, akik elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai-ösztöndíját. 1996-tól csaknem 3400 fiatal kutatónak biztosított támogatást az MTA, 15-en közülük ma már akadémikusok.

- A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj elnyerése és általában a kutatási támogatások több kötelezettséggel is együtt járnak. Nem csak tudományos teljesítményt kell felmutatni. Arra kérem önöket, hogy vegyék ki részüket a tudományos közéleti munkából, egymás eredményeinek értékeléséből is, hiszen így működik a tudomány, ami nélkül az Akadémia sem működhetne - mondta Lovász László, az MTA elnöke a 2016-os Bolyai-napon, a fiatal kutatókat köszöntő akadémiai rendezvényen az MTA Székház Dísztermében.

A Bolyai-ösztöndíj története két évtizedre nyúlik vissza. Az MTA 1996-ban az új tudománypolitikai program részeként döntött úgy, hogy támogatni kell és tervezhetőbbé tenni a fiatalok tudományos életpályáját, a kutatói állományban a különböző generációk együttműködését, valamint a fiatal kutatók itthon tartásának segítését és teljesítményközpontú nevelését. Ennek egyik eszköze az egy, két vagy három évre elnyerhető ösztöndíj, amely segíti és ösztönzi a már jelentősebb eredményeket elért fiatalokat a magyarországi kutatások folytatására, valamint MTA doktori értekezésük megírására és a tudományos cím megszerzésére.

Sajtóiroda - BZs