Felkészülés a szülésre szakemberek segítségével

A terhesgondozással, a szüléssel és az újszülött ellátásával kapcsolatban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakembereitől kaphattak hasznos tanácsokat az érdeklődők az intézmény nyílt napján. A kismamák többek között az ultrahangos ambulanciát, a szülőszobát és a gyermekágyas részleget is megtekintették. A Kenézy Campuson és a Nagyerdei Campuson is megrendezett programon több mint háromszázan vettek részt.  

Az ultrahangambulancián a kötelező szűrővizsgálatokról, a szülőszobán pedig többek között a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről tájékoztatták a leendő szülőket pénteken a Kenézy Gyula Campuson megrendezett programon.


Emellett az érdeklődő kismamák és kísérőik megismerhették a gyermekágyas részleget, illetve hasznos információkkal látták el őket a pelenkázással, a fürdetéssel, és az anyakönyvezéssel kapcsolatban.  

-    A nyílt napon a kismamáknak lehetőségük van tájékozódni arról, hogy milyen módszerekkel dolgozunk, milyen protokollok alapján látjuk el a szülő nőket. Fontos az is, hogy a leendő anyukák találkozhatnak a kollégáimmal, akik ott lesznek majd, amikor életet adnak gyermeküknek – fogalmazott Demeter Miklós, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Kenézy Gyula Campus szakmai koordinátora. 

A Nagyerdei Campuson kedden a klinika szakemberei – orvosok, szülésznők, szonográfusok, laktációs szaktanácsadók – rövid előadásokon mutatták be többek között a terhesambulancián végzett vizsgálatokat, beszéltek az ultrahang jelentőségéről, kaphattak szoptatási és babaápolási tanácsokat.  

-    A rendezvény célja, hogy a kismamák a szülészetről, a szülésről, valamint a szüléshez kapcsolódó fontos tudnivalókról szakemberektől kapjanak hiteles tájékoztatást, olyan információkat, amelyek szakmai bizonyítékokon alapulnak. Szeretnénk, hogy a leendő anyukák, apukák megnyugtató válaszokat kapjanak kérdéseikre, ezáltal csökkenjen a szüléssel kapcsolatos szorongásuk, bizonytalanságuk. Tisztában kell lenniük azzal, hogy a klinikánk bármely szakemberénél jó kezekben, biztonságban vannak, hiszen minden kollégám a legmagasabb szakmai színvonalon, a legújabb irányelvek szerint végzi munkáját – hangsúlyozta Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusán 2023-ban összesen mintegy 5000 újszülöttet segítettek a világra. A két telephelyen, egységes vezetés, szakmai irányelvek és protokollok szerint működő intézményben kiemelt figyelmet fordítanak a családbarát ellátásra, illetve nagyon fontosnak tartják a természetes szülés támogatását. Ennek köszönhető, hogy a magyarországi vármegyék közül Hajdú-Biharban a legalacsonyabb a császármetszések aránya. 

Sajtóközpont- CzA