Fél évszázad az élelmiszertudomány szolgálatában

A Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola, a Mádi Bor Akadémia, valamint az Agrárműszerközpont létrehozásában is kulcsszerepet játszó, iskolateremtő professzor, Győri Zoltán pályafutásának főbb állomásait idéztek fel szerdán a DE agrárkarán rendezett tudományos tanácskozáson. Az eseményen kollégái, pályatársai 75. születésnapja alkalmából köszöntötték a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusát.

- Győri Zoltán professzor eredményei annyira kimagaslóak és előremutatóak, hogy a fiataloknak is példát mutatnak. Büszkének kell lennünk az ilyen kiváló professzorainkra, akik nemzetközi szintű eredményeket értek el – jelentette ki Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.  

A szakember debreceni pályafutása kezdetén elsősorban élelmiszer-tudományokkal, élelmiszerbiztonsággal és műszeranalitikával foglalkozott az Agrártudományi Egyetemen. Egyetemi tanár lett, megkapta a Magyar Tudományos Akadémia doktori címét, majd azt a regionális agrár-és élelmiszerközpontot vezette, amit ő alapított. Az ott folytatott kutatásoknak köszönhetően indulhatott el az élelmiszermérnök képzés Debrecenben.

2018-ban Győri Zoltán gondozásában, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Általános Orvostudományi Kar együttműködésében jött létre a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola. A professzor munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett a Széchenyi-díjat is magáénak tudhatja.  

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja úgy látja: Győri Zoltán olyan emblematikus személyiség, aki a Debreceni Egyetemet és az agrárkart rendkívül hatékonyan segítette, hozzájárult az agrárképzés színvonalának új szintre emeléséhez.

- A professzor által létrehozott, analitikával foglalkozó Agrárműszerközpont nemcsak az agrár- és élelmiszergazdaság számára nyújt fontos szolgáltatásokat, hanem jelentős bevételt is hoz az egyetemnek – tette hozzá a kari vezető.
    
- Húsz éve igaz barátomnak nevezhetem Győri Zoltánt, mivel egyformán gondolkodunk például a tudományról és erkölcsi kérdésekről. Fél szavakból is értjük egymást – méltatta a professzort Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Sipos Péter, a DE MÉK oktatási dékánhelyettese az ünnepi ülésen felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt Győri Zoltánnál kezdte meg tanulmányait.


Máthé Endre, a Táplálkozástudományi Intézet vezetője pedig arról beszélt, hogy a professzortól vette át az egység vezetését három éve, azóta is gyakran konzultál elődjével. Fő céljuk az élelmiszerfejlesztés, egyebek mellett funkcionális és medikális élelmiszereket is előállítanak.

 
Győri Zoltán felidézte családi indíttatását, majd a gimnáziumi éveket, amikor végleg eldöntötte, hogy a kémiával akar foglalkozni.   

- Folyamatosan nyomon tudtam követni, hogyan változik a világ és annak kémiai háttere, például a növényvédőszer-felhasználás a méhészet miatt – emelte ki.

Szakmai pályafutása fontosabb állomásai között egyebek mellett a búza-minőségvizsgálatokat, az Agrárműszerközpont, a doktori iskola, valamint a Mádi Bor Akadémia létrehozását jelölte meg. Rendkívül büszke a Pannon Egyetemtől kapott díszdoktori címére, illetve a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetésre.

 
Sajtóközpont - OCs