Évadzáró a Science Caféban

Anyatejjel az elhízás ellen címmel Röszer Tamás, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet tudományos főmunkatársa tart előadást a Science Café idei utolsó rendezvényén.

A túlsúly felnőttkorban is számos egészségügyi probléma okozója lehet, azonban az elhízás gyermekkorban még komolyabb veszélyforrás, hiszen már egészen fiatalkorban súlyos betegségek alakulhatnak ki emiatt.

Egyes becslések szerint a gyermekkori elhízás következményei 2030-ra a világ felnőtt lakosságának mintegy 58 százalékát érintik majd.

Mi állhat a gyermekkori elhízás hátterében? Megelőzhető-e? Mit tehetünk, ha már túlsúlyos a gyermekünk? Többek között ezekre a kérdésekre adhat választ előadásában Röszer Tamás, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet tudományos főmunkatársa.

- A gyermekkorban kialakuló elhízás nehezen visszafordítható és jelentősen megnöveli az elhízással összefüggő betegségek felnőttkori kialakulásának kockázatát. Klinikai megfigyelések azt mutatják, hogy az elhízásra való hajlam az élet első hat hónapja során alakul ki, és döntően az anyatejből származó jelek határozzák meg. Azok a gyermekek, akiket legalább féléves korukig anyatejjel táplálnak, kisebb eséllyel híznak el későbbi életük során. Az előadás azt az érdekes mechanizmust mutatja be, ami révén az anyatej megvédi a gyermekeket az elhízástól és az ehhez társuló anyagcsere-betegségektől – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Röszer Tamás.

A rendezvény időpontja: 2023. december 6., szerda 17 óra

Helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

A Science Café Facebook oldala: https://www.facebook.com/sciencecafedebrecen

A Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának ismeretterjesztő sorozata rövid téli szünetet tart a vizsgaidőszakban. A Science Café 2024 februárjában folytatódik a megszokott helyszínen, ahol az egyetem munkatársai mutatják majd be legújabb érdekes tudományos eredményeiket.

Sajtóközpont – BZs