Építési engedélyt kapott a GYTK új épülete

Az oktatás és kutatás mellett a kisszériás gyógyszer-, medical food- és táplálékkiegészítő-gyártás igényeit is kiszolgálja a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának új épülete. A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem a Pyxis Nautica Építésziroda tervei alapján épülhet meg 2023-ban.

A Debreceni Egyetem számára kiemelt fókuszterület az egészségipar, melynek további fejlődéséhez járulhat hozzá a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, valamint a Gyógyszertudományi Kar (GYTK) új épülete, a létesítmény révén európai szinten is meghatározó multidiszciplináris központ jöhet létre. A megépülő komplexum lesz a hatodik elem az egyetem Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában az Innovációs Központ, a már épülő Pilot Oltóanyagüzem, a tervezés alatt álló Nemzeti COVID-vakcina, a Nemzeti Oltóanyaggyár és a Járműipari Laboratórium mellett.

Az épület tervezetten két fő funkcionális egységből áll össze. Az egyik épületrész a Gyógyszerésztudományi Kar elméleti gyakorlati képzéseihez, illetve kutató-oktató tevékenységeihez biztosít megfelelő infrastrukturális hátteret, míg a másik egy gyógyszergyártó technológiai GMP és IFS üzemként fog funkcionálni.

Az új kutatóközpontban az egyetem saját projektjei mellett, az intézmény által létrehozott egészségipari klaszterhez kapcsolódó ipari partnerek számára is kutatási és gyártási lehetőséget biztosít, ami az általános egyetemi működést tekintve egyedülálló hazánkban.

A kutatási és fejlesztési laboratóriumban a tervek szerint lehetőség nyílik különböző termékek laboratóriumi fejlesztésére, különös tekintettel a törzskönyvezhető gyógyszerkészítményekre. Az oktatási szárny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalának és négy tanszékének, a Gyógyszertechnológiai Tanszéknek, Biofarmáciai Tanszéknek, a Gyógyszerhatástani Tanszéknek és a Gyógynövény és Drogismeret Tanszéknek ad majd otthont.

A tervezés érdekességét a két fő funkció eltérő karakterének egy épületen belüli találkozása adja. Ebben a publikus és nyitott oktatási épület a gyártóegység zárt, dobozszerű tömegével alkot egy kompozíciót. Ennek feloldásához a laborokban zajló kutatómunka szolgált inspirációul: az oldódás, pezsgés, tehát maga a kémiai átalakulás látványos folyamata. A kémiai reakció során a két különböző épülettömeg lép egymással kölcsönhatásba. A fehér habszerű felső tömeg oldja az alsó szögletes anyagot, az pedig visszahat, ezzel nagyobb megnyitások keletkeznek, melyek fellebegnek a fehér homlokzaton.

A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszertudományi Kar (High-Tech) épületének létrehozása a GINOP 2.3.1-20 „Regionális kutatóintézeti kapacitások megerősítése” című pályázati felhívás keretén belül, GINOP-2.3.1-20-2020-00004 azonosító számon, mintegy 7,4 milliárd forintos pályázati forrásból valósulhat meg 2023-ban. Az épület tervezője a Pyxis Nautica Építésziroda, akik mintegy 22 szakági tervező koordinálásával jelenleg a kiviteli tervek kidolgozását végzi.

látványterv kredit:
Tervező: Pyxis Nautica Építésziroda, látványterv: Gazdag Zoltán

Sajtóközpont