Egyetemi segítség a kárpátaljai menekülteknek

Mintegy háromszáz kollégiumi férőhelyet tett szabaddá a Debreceni Egyetem a Kárpátaljáról érkező hallgatók, oktatók és más menekültek elszállásolására. Péntek este óta folyamatosan érkeznek segítséget kérők. A hallgatói önkormányzat eközben adománygyűjtést hirdetett.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hétfőn tett látogatást a menekülteket befogadó egyik kollégiumban. Az intézmény vezetője kifejtette: a Debreceni Egyetem a háború kirobbanásának első napján jelentkezett, hogy segítsen a bajbajutottaknak.

– A Debreceni Egyetem tulajdonképpen híd Erdély és Kárpátalja felé. A mi mindennapjainknak szerves része a határon túli magyarság, és a környező országokkal, egyetemekkel, kultúrákkal való együttműködés. Első körben a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatóinak, hallgatóinak igyekszünk helyet biztosítani, de nagy számban tanulnak nálunk kárpátaljai magyar és ukrán hallgatók is, az ő családjaiknak is próbálunk segíteni – hangsúlyozta Bács Zoltán.

A kancellár hozzátette: vannak olyan Ukrajnában tanuló, harmadik ország hallgatói is, akik szintén az intézmény segítségét kérik, az egyetem nekik is próbál lehetőségeihez mérten rövid átmeneti szállást biztosítani a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központtal közreműködve, amíg megtalálják a hazatérésük lehetőségét.

Csiszár Imre, az Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság vezetője a hirek.unideb.hu-nak elmondta: jelenleg 20-25 ukrajnai menekült, felnőttek, gyerekek tartózkodnak a kollégiumokban, ám a számuk folyamatosan változik.

-  Vannak, akik csak egy éjszakát töltenek a kollégiumainkban, majd tovább indulnak az ország más részeire. Nálunk döntően kárpátaljai magyarok szállnak meg, ellátásukról maguk gondoskodnak. A debreceni kollégiumokban összesen 200 fő, míg Nyíregyházán, Szolnokon és Hajbúböszörményben együttesen további 100 fő elszállásolásáról tudunk gondoskodni – tájékoztatott az igazgató.

Az itt tartózkodó ukrajnai menekültek érthetően nem szívesen beszélnek a kialakult helyzetről, hátrahagyott otthonukról, munkájukról. Egyikük úgy fogalmazott, hogy a világ most a feje tetejére állt, de bíznak abban, hogy hamarosan tisztul majd a kép. Mindemellett hangsúlyozta, hogy nagyon hálásak a Debreceni Egyetemnek, ahol biztonságos környezetben várhatják sorsuk jobbra fordulását.

Az egyetem nemcsak szállással, hanem adományokkal is segít. Hétfőn elindult a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának gyűjtése. Hétköznapokon 10-15 óra között várják a felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerekkel, higiénés cikkekkel, ruhákkal és más, az érkezők számára hasznos termékekkel szeretnék segíteni a menekültek magyarországi tartózkodását.

- A felajánlásokat campusonként – Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon is – összesen hét helyszínen várjuk. Elmondhatjuk, hogy nagyszerű hallgatóink vannak, hiszen már két gyűjtőpont is megtelt. Nemcsak a saját diákjainktól, hanem minden debrecenitől szívesen fogadjuk a felajánlásokat, mindenkitől, aki segíteni tud – fogalmazott Csont István, a DEHÖK elnöke.

Az összegyűlt adományokat minden héten pénteken adják majd át a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak, akik eljuttatják azokat a Kárpátaljai magyarok, a menekültek részére. Kedd reggeltől az egyetemi sportklub, a DEAC is csatlakozik a gyűjtéshez. Ők a Dóczy utcai sportközpont irodájában várják az adományokat hétköznaponként 9 és 15 óra között. Az adományok érintettekhez való eljuttatásában a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport (DEKOM) is szerepet vállal.

 

Az adománygyűjtés helyszínei:

Debrecen, Böszörményi úti Campus, MÉK HÖK iroda, a MÉK „A” épület a fő portával szemben

Debrecen, Egyetem téri Campus, DEHÖK iroda, Kossuth Lajos II-es Kollégium alagsor

Debrecen, Klinikai Campus, Medikus HÖK iroda, Markusovszky Lajos III-as Kollégium

Debrecen, Kassai úti Campus, ÁJK HÖK iroda, ÁJK kari épület C/214

Hajdúböszörményi Campus, a GYGYK Kollégium portája, 4220 Hajdúböszörmény, Désány István utca 1-9.

Nyíregyházi Campus, EK Kollégium portája, 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 58-60.

Szolnoki Campus, az oktatási épület portája, 5000 Szolnok Tiszaligeti sétány 14.

Debreceni Egyetem Dóczy Utcai Sportközpont - Business iroda

 

Sajtóiroda – PKZs.