Egyetemi agrárinnovációk az AGROmashEXPÓN

A Debreceni Egyetem űrtechnológiai fejlesztéseket célzó biológiai kutatásainak legfrissebb eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők az idei, 41. AGROmashEXPÓN. A négynapos nemzetközi agrár-szakkiállításon emellett a vízgazdálkodás, a takarmányozás és a gabonatermesztés témakörében tartanak előadásokat a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei.

Az AGROmashEXPO a hazai agrárium egyik legjelentősebb szakmai rendezvénye, amely az ágazat legújabb trendjeit és technológiai fejlesztéseit mutatja be. A Debreceni Egyetem MÉK idén két kiemelt szakmai partnerének – a Marton Genetics és az Ádám és Társa Kft. – standján jelenik meg a budapesti Hungexpo területén megrendezett szakkiállításon.

A magyar vetőmag felhasználásának jövőjét mutatja be a Marton Genetics a H pavilonbeli 300 négyzetméteren megépített űrsiklót szimbolizáló standján. A kilátogatók itt megismerkedhetnek az egyetemen folyó biológiai alapú űrtechnológiai fejlesztésekkel, illetve egyéb mezőgazdasági kutatások eredményeivel.

A Debreceni Egyetem 2017-ben kezdett hozzá az első hazai Bioregeneratív Élettámogató Rendszer (BLSS) kísérleti program tudományos megalapozásához. Ennek keretében épült meg a speciális, 240 négyzetméter felületű biológiai kutató és kísérleti növénynevelő tér, a BIODROME a DE MÉK Böszörményi úti campusán. A kutatások egyik legfontosabb területe jelenleg a Marton Genetics és a Kruppa Mag Kft által nemesített búza- és lucernafajták tesztelése a BIODROME kutatói által fejlesztés alatt álló – negyedik generációs – 3R hipogravitációs klinosztát kamrákban. A kísérletekben mikroalga, búza- és lucernacsíra növekedését tesztelik bioreaktor csövekben. Ezen kívül a debreceni kutatók tanulmányozzák a paprika és más zöld biomassza úgynevezett „mikrosilózási”, illetve a növényi tápanyagok hatékonyabb kivonási lehetőségeit, és újrahasznosításukat új űrközeg fejlesztése céljából.

A DE agrár szakemberei szakmai előadásokat tartanak a nemzetközi szakkiállítás B pavilonjában, az Ádám és Társa Kft. bemutató standján. A precíziós technológiák és az agrár digitalizáció kutatási és képzési eredményei mellett szó lesz az öntözés jövőbeni lehetőségeiről a kertészeti ágazatban. A gabonatermelésről szóló tematikus előadások között a debreceni agrárkar kutatói a mikotoxint termelő gombák által okozott mezőgazdasági kihívásokról számolnak be, és megmutatják a megoldásokat. A takarmánytermelésről szóló bemutatón a hőstressz következményeinek mérséklését elősegítő lehetőségekről tartanak előadást a DE MÉK kutatói. Emellett bemutatják a magas hozamú fehérje zöld finomítását, valamint az innovatív takarmányadalékok fejlesztésének legfrissebb eredményeit is.

Sajtóközpont - ÉE