Egészségipari ökoszisztéma a Debreceni Egyetemen

Komplex Multidiszciplináris Egészségipari Központot alakított ki, valamint új innovatív egészségipari technológiákat és termékeket fejlesztett a Debreceni Egyetem a napokban záruló, több mint három éves program keretében. A kutatók a tesztelt prototípusokat, piacra vihető termékeket, szolgáltatásokat, technológiákat, illetve tudományos eredményeket kedden mutatták be.

A Multidiszciplináris Egészségipari Központ kiemelt célja, hogy a hazai és nemzetközi kutatásokban is versenyképes, források bevonására képes multidiszciplináris kutatói hálózatot alakítson ki a Debreceni Egyetemen (DE) koncentrálódó tudásbázis felhasználásával, valamint termék- és szolgáltatásközpontú kutatási célokat és irányokat jelöljön ki az ipari partnerek közreműködésével.

- A most lezáruló program lehetőséget biztosított a Debreceni Egyetem számára, hogy még magasabb szintre emelhesse az egészségipari kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét, tovább erősítve az intézmény multidiszciplináris kutatói szemléletét – hangsúlyozta a zárórendezvényen Tőzsér József professzor. Az élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes kiemelte: a Debreceni Egyetemen 10 éve kezdődött meg az a paradigmaváltás, amely előtérbe helyezte az ipari kapcsolatokat. Ezzel egy olyan tanulási folyamat kezdődött el az intézményben, amelynek révén az ipar igényeire érzékeny és reagáló rendszer jött létre, ezáltal a Debreceni Egyetem is piaci szereplővé vált.

- A most lezáruló program két fő területen segítette ezt a tanulási folyamatot. Egyrészt az egyetem képessé vált a sejtkultúrás kísérletektől egészen a klinikai tesztelésig, egy teljes egészségipari innovációs lánc elvégzésére, másrészt pedig előremutató termékfejlesztések valósultak meg – tette hozzá Tőzsér József.

A pályázat keretében a Multidiszciplináris Egészségipari Központ részeként két önálló intézet jött létre: az Egészségipari Intézet és a Metagenomikai Intézet. Előbbi fő feladata a high technológiákat alkalmazó egészségipari kutatási projektek összefogása, valamint komplex kutatások irányítása és szervezése.

- A pályázat eredményei túlmutatnak az egészségipar területén, stratégiai jelentőségűek a Debreceni Egyetem számára. A program során megszerzett kompetenciákból, ismeretekből hosszú távon tud építkezni a DE. A pályázat preklinikai alprojektjében 10 kutatócsoport vett részt, az in vitro kutatásokba bevontuk a mesterséges intelligenciát, és vizsgáltuk a tudományos eredmények pénzügyi felhasználhatóságát is – fejtette ki Kovácsné Bácskay Ildikó, a Preklinikai alprojekt irányítója, az Egészségipari Intézet vezetője.

Az intézetigazgató kiemelte: az innováció ma csakis multidiszciplinális összefogással valósulhat meg. Ezt bizonyítja a programban létrejött 13 kari együttműködés is. Kovácsné Bácskay Ildikó leszögezte: egészségipari ökoszisztéma tudott hatékonyan kialakulni a Debreceni Egyetemen.

A projektzárón részletesen bemutatták a kutatócsoportok eredményeit, köztük azt a három, természetes eredetű, többféle növényi hatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulát, amelyek notifikációs számot kaptak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől.

A Metogenomikai Intézet kutatásainak középpontjában a humán mikrobiom, a pre- és probiotikumok állnak.

- A projekt során 107 probiotikum-jelölt törzsgyűjteményét állítottunk össze. A törzsek az egyetem és egészségipari partnereinek rendelkezésére állnak további egészségipari termékek, mint probiotikumok, illetve táplálékkiegészítők fejlesztésére – fejtette ki Kardos Gábor, a Probiotikum alprojekt irányítója, a Metagenomikai Intézet igazgatója.

A pályázat eredményeként egészségügyi bioinformatika MSc, gyógyszerfejlesztési kutatásfejlesztési menedzser MSc, valamint gyógyszeripari gyártástechnológus szakirányú továbbképzés beindítását tervezi a DE.

A programban a Richter Gedeon Nyrt. és a Medyag Kft. volt az intézmény konzorciumi partnere. A projektben több mint 150 kutató és technikus vett részt, tudományos munkájuk eredményeként csaknem 50 publikáció jelent meg, emellett több mint tíz doktorandusz védte meg PhD-értekezését a projekthez kapcsolódó kutatási témából.


A „Komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ kialakítása a Debreceni Egyetemen új innovatív technológiák fejlesztése érdekében” elnevezésű pályázat GINOP-2.3.4-15-2020-00008 azonosítási számon, mintegy 2,99 milliárd forint pályázati forrásból valósult meg.

Sajtóközpont - ÉE