Díjazott tudományos értekezés

Rangos elismerést kapott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának adjunktusa. Nagy Nikoletta a Magyar Tudományos Akadémia Az év kiemelkedő szünbiológiai témájú egyetemi doktori (PhD) értekezése díjat vehette át.

Nagy Nikoletta doktori értekezése egy bogárfaj, a nagyfejű csajkó utódgondozó viselkedésének genetikai vizsgálatáról szól, melyet a viselkedésre irányuló terepi megfigyelésekkel egészített ki. Vizsgálataik alapján a szaporodási időszak során a párbaállást követően a szülők kialakítják a földalatti fészküket, majd az utódgondozó időszak alatt magas tápanyagtartalmú növényi részeket halmoznak fel az utódok számára, ezzel előre biztosítva azok lárvális fejlődéséhez szükséges táplálékot. A viselkedésgenetikai kutatások egyik első lépése a modellfaj teljes genetikai állományának, a genom szekvenciájának meghatározása. 

-    A csajkó genomszekvenciájának meghatározását a benne található gének vizsgálata követte, melynek célja az utódgondozó viselkedéssel kapcsolatos, azt szabályozó gének, hormonok azonosítása volt. Ennek keretében vizsgáltuk egy, az emberi oxitocinhoz hasonló hormon, az inotocin génszintű termelődését a nagyfejű csajkó szaporodási időszaka során. A hormon termelődése az utódgondozó időszakban megnőtt, ami arra utal, hogy az inotocin szerepet játszhat a faj utódgondozásának szabályozásában, éppúgy, ahogy az oxitocin az emlősök esetében – ismertette Nagy Nikoletta, a DE TTK Biológiai és Ökológiai Intézet, Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék adjunktusa. 

Nagy Nikoletta a nagyfejű csajkóval alapképzése alatt, 2013-ban kezdett el foglalkozni. Először az utódgondozó viselkedésre irányuló terepi megfigyeléseket végezte, majd mesterképzése közben érdeklődése a genetika irányába fordult, ezért a faj vizsgálatát genetikai szinten folytatta. Doktori képzése során a genetikai vizsgálatokat genomikai módszerek használatával bővítette, így lehetősége nyílt megismerkedni az ezen vizsgálatokhoz manapság nélkülözhetetlen bioinformatikai módszerekkel, melyek ma kutatási tevékenysége fő irányvonalát képezik. 

-    Az értekezés egyik fő eredménye a nagyfejű csajkó genomszekvenciájának meghatározása és ezzel – legjobb tudomásunk szerint – az első Magyarországon összeszerelt bogár genom publikálása – hangsúlyozta Barta Zoltán, a DE TTK Biológiai és Ökológiai Intézet, Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék vezetője. 

Nagy Nikoletta egyetemi doktori értekezését a Magyar Tudományos Akadémia Az év kiemelkedő szünbiológiai témájú egyetemi doktori (PhD) értekezése díjjal ismerte el. 

Sajtóközpont - CzA