Dél-afrikai vendégkutató a TTK-n

Nemzetközi hírű professzor érkezik a Debreceni Egyetemre. Florian Luca, a johannesburgi School of Maths, Wits University professzora ősszel három hónapot tölt el vendégkutatóként a Matematikai Intézetben.

A magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő program keretében 2024-ben tizennégy külföldi vendégkutató, köztük Florian Luca kapcsolódik be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pályázatán elnyert támogatással a hazai kutatásokba.

A vendégprofesszor Hajdu Lajos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Matematikai Intézet egyetemi tanárának meghívására októbertől vesz részt a Győry Kálmán professor emeritus vezette Számelmélet Kutatócsoport munkájában, illetve osztja meg tapasztalatait az intézet hallgatóival és doktoranduszaival.

Florian Luca, a School of Maths, Wits University (Johannesburg, Dél-afrikai Köztársaság) professzora három hónapot tölt el vendégkutatóként a DE TTK Algebra és Számelemélet Tanszékén. Ennek keretében a Számelméleti Kutatócsoport tagjaival közös kutatásokat folytatnak lineáris rekurzív sorozatok diofantikus tulajdonságaival kapcsolatban, amelyek központi szerepet töltenek be az exponenciális diofantikus egyenletek elméletében.

Az MTA nyertes pályázatainak teljes listája ide kattintva olvasható.

Sajtóközpont - BZs

forrás: mta.hu