Debrecenben rendezték a hazai tüdőgyógyászat legjelentősebb konferenciáját

A Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikája szervezte idén a Magyar Tüdőgyógyász Társaság nagygyűlését. A Kölcsey Központban június 12-e és 15-e között megrendezett szakmai konferencián a szakemberek megvitatták többek között a tüdőbetegségek legmodernebb terápiás lehetőségeit, a tüdőgyógyászattal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, emellett szóba kerültek a megelőzéssel kapcsolatos témák is.

A szakmai programban a tüdőgyógyászat valamennyi nagy területéről, így a tüdőrákról, a légzőszervi infekciókról, a krónikus légzőszervi megbetegedésekről, például az asztmáról, a krónikus obstruktív tüdőbetegségről (COPD) és az interstíciális tüdőbetegségekről hallhattak előadásokat a résztvevők, emellett a megelőzéssel, az egészségügyi szervezéssel kapcsolatos témák is napirendre kerültek. A hazai tüdőgyógyász szakma seregszemléjét idén a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikája szervezte. 

A kongresszus résztvevőit Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, a rendezvény fővédnöke is köszöntötte. A professzor beszédében méltatta a Tüdőgyógyászati Klinika tevékenységét, majd kijelentette: a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetősége a jövőben további szakmai és infrastrukturális fejlesztéseket tervez a Tüdőgyógyászati Klinikán. 

Papp Csaba, a DE Klinikai Központ Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója pedig azt emelte ki, hogy lenyűgöző az a hatalmas fejlődés, ami a tüdőgyógyászatot jellemzi az utóbbi években. Kitért az ECMO-kezelések (extracorporalis membrán oxigenátor) alkalmazására, az immunterápiára, illetve a tüdőrák új kezelési lehetőségeire. 

A kongresszuson a betegellátással, a legmodernebb kezelésekkel kapcsolatos információk megosztása, megvitatása mellett a legújabb kutatási eredményeiket is bemutatták a résztvevők. 

-    A pandémia alatti kutatások és beruházások nemcsak velünk maradnak, hanem más terápiás területek fejlődésének felgyorsulását is jelentik. Így a pandémia miatt felgyorsított vakcinafejlesztés a tüdőrák kezelésében is új lehetőségeket hozott. A COVID miatt légzésre alkalmatlanná vált tüdő működés pótlására beállított ECMO-król már látjuk, hogy akár influenza miatt, akár akut súlyos asztma miatt kritikus állapotú beteg életben maradását is kiválóan támogatni tudják- ismertette Horváth Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója, a kongresszus főszervezője. 

A Debreceni Egyetem Tüdőklinikája és Tüdőgyógyászati Tanszéke számára azért is volt fontos, hogy idén megszervezhették az eseményt, mert 2024-ben ünneplik a debreceni tüdőgyógyászat születésének 110. évfordulóját és a Debreceni Egyetem önálló Tüdőklinikája létrejöttének 25. évfordulóját. 

-    A nagygyűlés kiváló lehetőség volt arra, hogy együtt ünnepeljünk és visszatekintsünk szakmánk fejlődésének mérföldköveire, társadalmi értékére és bemutassuk egymásnak a különböző hazai és külföldi szakmai műhelyek munkáit, tapasztalatait és mindezeket megvitatva, közösen átgondolva a kongresszus végén úgy menjünk haza, hogy nemcsak tanultunk egymástól, hanem a közösen megélt szakmai és közösségi élmények ereje segít bennünket jövőbeni munkánk magas színvonalú elvégzésében is – hangsúlyozta Horváth Ildikó.  

A rendezvényen a hazai szakemberek mellett több külföldi elismert szaktekintély is részt vett, például Helmut Prosch bécsi radiológus professzor, a mellkasi radiológia egyik meghatározó alakja. 

Sajtóközpont - CzA
Fotó: MTT