A DE oktatója a Fiatal Kutatók Akadémiájában

Bagoly Zsuzsát, a Laboratóriumi Medicina Intézet egyetemi docensét a Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA) tagjává választották. Így a Debreceni Egyetemet már hatan képviselik a hatvanfős szervezetben.

-    A tagságom óriási megtiszteltetés, hiszen az országból a legkiválóbb fiatal kutatók képviseltetik magukat az FKA-ban, minden tudományterületről. Az FKA a Magyar Tudományos Akadémia társult szervezeteként arra törekszik, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a minőségi tudományos ismeretterjesztés a társadalom szélesebb rétegei felé. Én személy szerint a Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó, illetve a Fiatal Kutatói Életpálya Bizottság munkáját segítem majd – mondta a hirek.unideb.hu-nak Bagoly Zsuzsa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának új tagja. 

A kutatóknak pályázatot kellett benyújtaniuk, ezek alapján az FKA Tagválasztási Bizottsága döntötte el, kit tart érdemesnek arra, hogy a szervezet új tagja legyen. Bagoly Zsuzsával együtt összesen tizenkét fiatal tudóst választottak be a következő öt évre.  

Bagoly Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézet egyetemi docense elsősorban klinikai kutatásokat végez a trombózis és a véralvadás, kiemelten a stroke területén. Munkacsoportjával jelenleg is számos projekten dolgozik, tudományos vizsgálatokat végeznek például ritka véralvadási rendellenességekkel kapcsolatban, de klinikai kutatásaik kiterjednek a véralvadás és az immunológia határterületeire is. A Debreceni Egyetem kutatója a leginkább szakmapolitikai feladatokkal járó FKA-tagsággal párhuzamosan természetesen folytatja tudományos munkáját.  

-    A következő öt évben szeretném bővíteni a kutatócsoportomat, lehetőség szerint minél több fiatal tehetséges kutatót vonzani a pályára, megmutatni nekik az orvostudományi kutatások szépségét és fontosságát. Sok helyi és külföldi kollaborációban dolgozunk, izgalmas kutatási ötleteink, eredményeink vannak. Remélem, sikerül a megfelelő pályázati támogatásokat biztosítanunk kutatásainkhoz a jövőben is, hiszen ezek igen költséges projektek. Keményen dolgozom azon, hogy megteremtsem a szükséges feltételeket – hangsúlyozta Bagoly Zsuzsa.  

A Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjai már több felmérést készítettek a fiatal magyar kutatók helyzetéről és problémáiról, emellett fórumokat szerveztek, melyeken közvetlen kommunikációs lehetőséget teremtettek a fiatal kutatók és a kutatási pályázatok kiírói, valamint az MTA Doktori Tanács vezetői között. Vezetőségi tagjaik rendszeresen részt vesznek az MTA bizottságainak munkájában. 

Sajtóközpont - CzA