„De jó csak lenni!” – fókuszban a gyermekjogok

Színdarab is készül annak az átfogó kutatásnak a tapasztalataiból, melyet a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara készített a gyermekjogok témakörében az angliai The Open University-vel közösen. A tudományos munka eredményeit csütörtökön mutatták be a Vojtina Bábszínházban.

Óvodások körében készült az a gyermekjogokat vizsgáló kutatás, amelyet két éve indított útjára a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara és az angliai The Open University Children’s Research Centre. A felmérés olyan érzékeny témaköröket vizsgált, mint a gyermeki autonómia, az önkifejezés, valamint a létszükségletek. 

- Egy kisgyermek esetében nem működik az a klasszikus kutatási módszer, hogy egyszerűen megkérdezzük. Olyan nemzetközileg elfogadott eszköztárat gyűjtöttünk össze, amelyben a gyerekek leginkább aktívak, és könnyebben vizsgálhatók, ahol a vágyaikat, élettapasztalatukat, érzelmeiket leginkább ki tudják nyilvánítani. Egy közös óvodai ételkészítés például olyan családi élethelyzeteket, történeteket hívott elő belőlük, amelyekről egyébként sohasem beszéltek – részletezte Pálfi Sándor, a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar főiskolai tanára.

A hét fő területet felölelő pilot program eredményeit mutatta be a „De jó csak lenni!” című konferencia október 20-án. A rendezvényen a kutatás során készült filmeket, reflexiókat, megfigyeléseket és azok elemzését osztották meg a szakemberek a gyerekek szemszögéből. 


- A konferencián közelebb kerülhetünk ahhoz a látásmódhoz, ami a gyermekközpontú pedagógiát, a gyermekkor kutatásának innovatív szemléletét tükrözi. Dékánként és gyermekvédelmi szakemberként egyaránt különösen hálás vagyok a rendkívül újszerű, de különösen fontos téma feldolgozásáért, hiszen a gyermeki jogok feltárására ebben a környezetben eddig még nem került sor – hangsúlyozta Gortka-Rákó Erzsébet, a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja. 

A 150 óvodapedagógus részvételével zajló kutatás eredményeit szerették volna a gyerekek számára is érthetővé tenni, ezért a Vojtina Bábszínház segítségével egy színdarab is készül a gyermeki narrációkból, melyet 2023 novemberében mutatnak be.

- Óriási megtiszteltetés és kihívás volt számunkra ez a feladat, hiszen nekünk, színházcsinálóknak ilyenben még nem volt részünk, mi általában a felnőttek által írt gyerekeknek szánt szövegekkel foglalkozunk. Ez esetben viszont gyereknarratívákkal indult az alkotói folyamat. Rendkívül érdekes alaphelyzetet teremtett mindannyiunk számára a gyerekek őszinte kifejezése arról, hogyan érzékelik, élik meg jogaikat a mindennapokban – emelte ki Asbóth Anikó színházigazgató. 

A kutatócsapat a tudományos publikációk mellett jövőre egy javaslatcsomagot is összeállít az országos óvodai dokumentumok kiegészítésére, segítve ezzel a hazai óvodapedagógusok oktató-nevelő munkáját. 

Sajtóiroda-TB