Bemutatkoztak a szakkollégisták

A Debreceni Egyetem negyedik alkalommal rendezte meg szakkollégiumai tudományos konferenciáját. A DAB Székházban tartott keddi eseményen az intézmény és a Partiumi Keresztény Egyetem szakkollégiumának részvételével hét tudományterületről öt – angol és magyar nyelvű – szekcióban számoltak be a hallgatók a legfrissebb eredményeikről.

- Vannak, akik úgy gondolják, a tehetséggondozás jelentése elsősorban a tehetségek megtalálását jelenti, ami azonban nem fedi a valóságot, hiszen az igazi feladat a tálentum megtalálása és annak fejlesztése – fogalmazott köszöntőjében Csernoch László.

A Debreceni Egyetem (DE) tudományos rektorhelyettese, a DE tehetségtanácsának elnöke hangsúlyozta: a tehetség és annak gondozása egyben azt is jelenti, hogy ki-ki más és más területen bizonyíthatja rátermettségét, hozzáértését, ami csak akkor valósulhat meg, ha lehetőséget teremtünk hallgatóinknak arra, hogy alkossanak, és bizonyítsanak.

- Tudományos életútjuk azonban csak akkor lehet sikeres, ha megtalálják azokat, akikkel közösen tudnak munkálkodni az eredmények elérésében. Akik ma hallgatóként előadásukkal részt vesznek az egyetem tudományos konferenciáján, egyszer a jövőben talán kutatóként is együttműködnek majd, hiszen ez az útja annak, hogy a tudomány haladni tudjon – fogalmazott Csernoch László.

Siska Katalin, a DE Szakkollégiumi Albizottságának elnöke beszédében Juhász Gyula gondolatát idézte, miszerint bár Galileit egykor elítélték, a Föld mégis mozgott tovább.

- Ha együtt dolgozunk, ha megmutatjuk egymásnak tudásunk legjavát, a tudomány valamennyi területén csodákra bukkanhatunk – mondta Siska Katalin.

Az elhangzott előadások hét tudományterületet (agrártudományok, bölcsészettudományok, műszaki tudományok, művészetek, orvos- és egészségtudományok, társadalomtudományok és természettudományok) öleltek fel.

A tematika igen változatos volt, hiszen a klasszikusnak számító kutatási területeken túl – helynevek, óvodáskorú gyermekek megkésett beszédfejlődése, az énektechnika alapjai vagy a gondnokság alatt álló személyek büntethetősége – olyan érdekességek, újdonságok, aktualitások is terítékre kerültek, mint például az önvédelem joga drónhasználat esetén, a rockzene kultúrája, a vegyesházasságok hatása a roma identitásra, a sportolók és e-sportolók motivációjának összehasonlítása vagy éppen az LMBTQ tolerancia és a gazdasági fejlettség összefüggése Európában.

A konferencián bemutatkozó szakkollégiumok:

Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium

Gulyás György Szakkollégium

Hatvani István Szakkollégium

Hajós György Adattudományi Szakkollégium

Ihrig Károly Szakkollégium

Kerpely Kálmán Szakkollégium

Lippai Balázs Roma Szakkollégium

Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégium

Praetor Szakkollégium

Sántha Kálmán Szakkollégium

Szent László Katolikus Szakkollégium

Tormay Béla Szakkollégium

Verzár Frigyes Szakkollégium

Wáli István Református Cigány Szakkollégium

 

Sajtóközpont - BZs