Az innováció útján a Debreceni Egyetem

A kutatási és innovációs kapacitások fejlesztését, az inkubációt, a tudás- és technológiatranszfer elősegítését, valamint az intézmény tudásközvetítő tevékenységének erősítését célzó hétéves projekt zárult le a Debreceni Egyetemen. A 3,6 milliárd forintból megvalósított Debrecen Venture Catapult Program tapasztalatait kedden összegezték az egyetemi szakemberek.

A 2017-ben kezdődött program egyik kiemelt célja volt a tudományos és kutatói utánpótlás feltételrendszerének javítása, a tudományos produktivitás növelése, valamint a doktori fokozatszerzési arány növelése. Az Innovációs Ökoszisztéma Központ kialakításával hiánypótló támogató infrastruktúra jött létre, ami segíti az ötletgazda hallgatókat, kutatókat céljaik megvalósításában. Az innováció terén elért eredményeket projektzáró rendezvényen mutatták be május 23-án.

- A Debreceni Egyetem arculatában, működési modelljében, kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerében is megújult az utóbbi 6-7 évben, valamint számos katalizátorprogramot indítottunk. Mondhatjuk, hogy innovatív egyetem vagyunk – fogalmazott Bács Zoltán kancellár az Innovációs Központban tartott keddi eseményen.

A kancellár kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemnek lett az országban elsőként ipari parkja, a ma már 75 hektáros területen még idén elkészül a pilot labor, majd később a nemzeti oltóanyaggyár, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete a középüzemmel, illetve a további tervezett beruházások: a járműlabor, a környezetanalitikai labor és egy sportinnovációs központ a következő években. Az egyetemi infrastruktúra kiegészült nemrég a Forest Centerrel, ahová már érkeznek a bérlő vállalkozások, illetve ahol a térítéses betegellátás működtetését tervezi az intézmény. 

- Létrejött hat évvel ezelőtt az egyetem innovációs rendszere, melynek része az Innovációs Ökoszisztéma Központ, a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet, az Egészségipari Kompetenciaközpont és a Metagenomikai Kompetenciaközpont is. Hatalmas lépést jelentett a vállalkozásfejlesztési ökoszisztéma kialakításában, amikor 2017-ben a Szenátus döntött az innovációs alap létesítéséről, jelenleg pedig tőkealapok létrehozásán dolgozunk. Az oktatás, kutatás, betegellátás hármasa mellett óriási lehetőségeink vannak a továbblépésre, új elveket, új finanszírozási elemeket, új célokat bevonva – tette hozzá a kancellár.

A 2017 és 2023 között megvalósított Debrecen Venture Catapult Program keretein belül 375 hallgató és 140 fiatal kutató vett részt kutatás-fejlesztésben a Debreceni Egyetemen.

- Az intézmény 12 szervezeti egységének bevonásával valósítottuk meg a projektet, ami a kutatási és innovációs kapacitások fejlesztése, a tudás- és technológiatranszfer mellett a vállalkozói szemléletformálást is szolgálta, illetve törekedtünk kapcsolatok kiépítésére, erősítésére is nemzetközi kutatóhelyekkel – sorolta Jutkusz Lilla, a Debreceni Egyetem Innovációs Ökoszisztéma Központ igazgatója.


A program során született eredményeket az érintett karok, intézetek vezetői kerekasztal-beszélgetéseken ismertették, szó volt egyetemi-ipari együttműködésekről, a fizikai és mentális egészség megőrzéséről, valamint a modern technológiák alkalmazásáról. Ezzel párhuzamosan pedig a hallgatói-oktatói innovációs ötleteket is bemutatták a május 23-i projektzáró rendezvényen.


Sajtóközpont - TH