Újra Fogászati Napok Debrecenben

Csaknem 300 résztvevővel idén újra megrendezték a Debreceni Fogászati Napok szakmai rendezvényt. A pandémia után ebben az évben ismét a régi helyszínen, de megújultan tért vissza a régió egyik kiemelt szakmai eseménye.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar (DE FOK) és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága (MTA DAB) Stomatológiai Munkabizottsága által szervezett kétnapos konferencia a fogászat szinte minden szakterületét felvonultatta. 29 előadó színesítette a résztvevők hétvégéjét, magyar nyelvű tudományos előadások mellett, párhuzamos szekcióként fogszabályozás és csontpótlás témakörben angol nyelvű előadások is elhangoztak. A rendezvény nemcsak fogorvosok számára volt elérhető, hanem fogászati szakdolgozók és a Debreceni Egyetem fogorvostanhallgatói számára is, a színvonalas előadások mellett idén 21 fogászati cég is bemutatta legmodernebb anyagait, eszközeit.

- A rendezvény interdiszciplináris szekciójában a társszakmák jeles képviselői emelték a rendezvény szakmai színvonalát. A hatékony, jól koordinált interdiszciplináris együttműködésekkel és a specializálódó szakterületek növekvő tudásanyagával megteremthetők a szövődménymentes ellátás feltételei, redukálhatók a hibalehetőségek és gyorsítható az ellátás – hangsúlyozta Bágyi Kinga Ágnes dékán.


A fogorvoslással összefüggő infektológiai, kardiológiai, transzplantációs, véralvadási kérdések, illetve a szervezetben fogászati problémák miatt kialakuló gócok témáját is érintették az előadások.

- A fogászati gócok az összes góc 10 százalékát képviselik. Gócként szerepel minden körülírt szövetrész a szervezetben, melyben a keringéstől elzártan baktériumok szaporodhatnak, klinikai tüneteket nem vagy alig okozva. A fogászati gócok kezelése mindig szigorúan egyénre szabott – emelte ki Varga István általános dékánhelyettes.

A digitalizáció az élet minden területén egyre hangsúlyosabb szerepet kap, nincs ez másként az egészségügyben sem. Ma már a hagyományos lenyomat helyett digitálisat is tudunk venni egy adott preparált felszínről, mely digitális adatból nyomtatással vagy marással pillanatok alatt a tervezést követően a rendszer elkészíti a pótlást. Izgalmas terület, ami gyorsan fejlődik. Ehhez kapcsolódóan Szentandrássy Norbert oktatási dékánhelyettes elmondta, hogy a piaci trendekhez igazodva a régióban egyedüli képzőhelyként a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara elindítja a digitális fogászati tervezés szakot a 2024/25-ös tanévben.


Sajtóközpont