A Reumatológiai Klinikán és a Bőrgyógyászati Klinikán tartott kihelyezett ülést kedden az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai részletesen tájékozódtak a klinikákon zajló gyógyító, valamint oktatói és kutatói tevékenységekről, emellett megismerték azokat az eredményeket és terveket, melyek a betegellátás fejlesztéséhez kapcsolódnak.

- Stratégiai fontosságú, hogy minden klinikára eljusson a kuratórium, hiszen a testületnek pontosan ismernie kell a napi működést a fejlesztési terveket ahhoz, hogy megalapozott pénzügyi döntések születhessenek. Az a cél, hogy olyan forrásokat lehessen megmozgatni, melyek a betegellátáshoz, az oktatáshoz és a kutatáshoz is felhasználhatóak – fogalmazott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Reumatológiai Klinikáján tett látogatása során Kossa György, a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Beszédében kiemelte, hogy az egyetemi autonómia és az ezzel járó versenyhelyzet a klinika érdekeit szolgálja, hiszen az intézmény pénzügyi és szervezeti önállósága, függetlensége is elősegíti a fejlesztéseket. Hozzátette: az itt dolgozók munkaerőpiaci értéke a források hatékony felhasználásával és a DE fejlődésével arányosan erősödhet, a jövőbeni beruházásoknál pedig hosszú távú célokat kell kitűzni és megvalósítani.

- Az egyetem egy egészséges szövet. Ehhez illeszkedően egyedülálló módon, ütemezetten zajlanak a fejlesztések.– tette hozzá. 

Szűcs Gabriella, a DE KK Reumatológiai Klinika igazgatója bemutatta az egység gyakorlati működését, szervezeti összetételét és a közelmúltban befejeződött klinikai integráció pozitív hatásait. Mint elmondta, egy év alatt több mint négyezer járó- és fekvőbeteget látnak el a klinika szakorvosai.

- Tavaly hétszáz gyulladásos, hatszáz autoimmun betegséggel küzdő pácienst kezeltünk, valamint 1800-an kaptak célzott terápiát. 1347 fekvőbeteget láttunk el. Legfőbb célunk, hogy a megelőzéssel csökkentsük ezt a számot, és nagyobb kapacitásokat fordíthassunk a járóbeteg-ellátásra – fogalmazott a klinikaigazgató. 

A graduális és a posztgraduális képzésben is aktív a klinika, közel húsz tudományos cikkük jelenik meg évente.

- Folyamatosan képezzük a rezidenseket, mindenkinek szeretnénk szakrendelést biztosítani, valamint a szakorvosi gárda bővítésére is nagy szükség lenne. A betegellátás-oktatás-kutatás hármas egységére koncentrál a klinika – tette hozzá Szűcs Gabriella.

A Reumatológiai Klinika után a kuratórium a DE KK Bőrgyógyászati Klinikájára is ellátogatott. 

- A Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikája a bőr valamennyi betegségét ellátja, a belgyógyászati, a sebészeti és a traumatológiai jellegűeket is. Országosan egyedülálló ez a teljes spektrumot érintő ellátási kapacitás, sőt Európában is nagyon ritka az ilyen komplex összetételű bőrgyógyászati ellátóhely. Az intézmény a bőrgyógyászati immunológiai-allergológiai-, onkológiai-, illetve az égés ellátásban is országos centrumként működik – ismertette a kihelyezett kuratóriumi ülésen Szegedi Andrea egyetemi tanár, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója. 

A klinikán évente több mint ötvenezer járóbeteget és mintegy négyezer fekvőbeteget látnak el. Az intézmény szakorvosai az angol és a magyar nyelvű graduális és posztgraduális oktatásban is részt vesznek. A klinika orvosai új tankönyvet is írtak, Gyakorlati bőrgyógyászat orvostanhallgatóknak és családorvosoknak címmel. 

A klinikán négy kutatócsoport működik (Allergológiai és Immunológiai; Szébum-immunbiológiai; Sebgyógyulás; Fotodermatológiai és Onkológiai). A tudományos tevékenység magas színvonalát a megjelent angol és magyar publikációk mellett az is jelzi, hogy a klinika elnyerte az MTA Kiváló Kutatóhely címet. Szegedi Andrea hozzátette: mivel húsz év alatt Magyarországon megduplázódott a bőrrákos esetek száma, az onkológiai területen több szakorvosra, a szűrési kapacitások bővítésére és egy, a bőrdaganatok diagnosztikájában alkalmazott új berendezés beszerzésére is szükség van. Tervezik még többek között a plasztikai sebészek számának növelését és egy rekonstrukciós-plasztikai sebészeti tanszék létrehozását.

A Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma folytatja a kihelyezett ülések során, a Klinikai Központ valamennyi klinikájára ellátogat majd a testület annak érdekében, hogy megismerjék a szervezeti egységek tevékenységét, céljaikat és felmérjék a legfontosabb fejlesztési irányokat.

Sajtóközpont - BZ, CzA