Társadalomtudományi OTDK a BTK-n

Húsz év elteltével ismét a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezi április 12-14. között a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójának megmérettetéseit. A tanácskozás során 12 tudományterületen 29 tagozatban 30 intézmény több mint 300 hallgatója ad számot tudományos kutatásainak eredményeiről.

Az ifjú tudósok az egészségszociológia és egészségpolitika, esztétika, filmtudomány, filozófia, kulturális- és szociálantropológia, média- és kommunikációtudomány, művelődés- és kultúraelmélet, nemzetközi tanulmányok, politikatudomány, szociális munka, szociálpolitika, szociológia, valamint a vallás- és hittudomány területén versenyeznek a legjobbaknak járó helyezésekért, különdíjakért, az első helyezettek az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Pro Scientia Aranyéreméért.

- Ezen a rangos megmérettetésen csakis a legjobbak vesznek részt, olyanok, akik számára a tudományos pályafutásuk első, de talán egyik legfontosabb állomása az OTDK. Biztos vagyok benne, hogy Önök közül kerülhetnek majd ki azok a fiatal kutatók, akik a tudomány számára a szakmai utánpótlást jelenthetik a jövőben, akik tudósként, egyetemi oktatóként szeretettel és odaadással fáradoznak majd a következő generáció neveléséért – fogalmazott a Debreceni Egyetem (DE) Főépületének Aulájában rendezett szerdai megnyitón Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese.

A résztvevőket az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, Mezey Barna is köszöntötte, aki beszédében felidézte a tudományos diákkörök alakulásának 1950-ben indult történetét, kiemelve annak politikamentességét, autonóm szakmaiságát, amely máig jellemzi az OTDK-t.

– A tudományos diákkörökben – ahol a munka zajlik – kérdéseket tesznek fel, amelyekre keresik a megfelelő válaszokat, a konferencia pedig arra teremt lehetőséget, hogy a legjobbak bemutatkozzanak, bizonyítva ezzel is, hogy az OTDK elsősorban a tudományról, a kételkedésről és a kritikai gondolkodásról szól – hangsúlyozta az alelnök.

A DE Bölcsészettudományi Kara (BTK) első alkalommal 20 éve, 2003-ban rendezhette az OTDK Társadalomtudományi Szekciójának versenyeit.

- Most 30 intézményből 361 dolgozatot nyújtottak be, 399 oktató-kutató segítette témavezetőként a hallgatók munkáját. A szakmai előkészítésben, a bírálók és zsűri kiválasztásában a szakmai bizottság 15 tagja és a Debreceni Egyetem 12 oktatója vett részt, a dolgozatokat 593 kolléga bírálta el. Nagy öröm számunkra, hogy 27 határon túli hallgatót és 17 határon túli kollégát is üdvözölhettünk az előadók, illetve a zsűritagok között – ismertette Czibere Ibolya, a Társadalomtudományi Szekció ügyvezető elnöke, a rendező DE BTK Politikatudományi és Szociológiai Intézet igazgatója.

A szervezők a megmérettetésen túl lehetőséget teremtenek a résztvevők számára, hogy megismerjék a város kulturális értékeit, így látogatást tehetnek többek között a Déri Múzeumban, a MODEM Modern Kortárs Művészeti Központban és a Csokonai Fórumban, emellett az egyetemi létesítményekben sportolási és könnyűzenei programok is várják az érdeklődőket.

A díjátadó ünnepséget április 14. pénteken rendezi a BTK a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában, ahol az eredményhirdetést követően hivatalosan átveheti a 2025-ös OTDK Társadalomtudományi Szekció rendezési jogát jelentő stafétát a Miskolci Egyetem.

Sajtóközpont - BZs