Tábor a jövő orvosai számára

Minden eddiginél több, összesen 33 középiskolás részvételével kezdődött meg hétfőn a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári tudományos tábora. A szeptembertől végzős gimnazisták két héten át tanulmányozhatják a Debreceni Egyetemen zajló orvos-biológiai kutatásokat.

A Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégium 2009-ben indította el tehetséggondozó programját az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak. A leendő orvosok, kutató-orvosok itt megismerhetik az intézmény oktatási struktúráját. Emellett előadásokat hallgathatnak és mentorok irányításával tanulmányozhatják a különféle orvos-biológiai kutatásokat, vizsgálati módszereket.

- Szeretnénk, ha a legtehetségesebb tanulók debreceni orvostanhallgatók lennének. A Debreceni Egyetem a legjobb választás annak, aki az élettudományokkal szeretne foglalkozni, hiszen csodálatos környezetben, a legkitűnőbb oktatóktól sajátíthatják el a szakma rejtelmeit. A tudományos kutatás módszertanával való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, így akár az érettségi előtt is érdemes belepillantani abba a folyamatba, hogyan keletkeznek a tankönyvekben szereplő információk, valamint hogyan lehet azokat kritikusan értelmezni – fogalmazott Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja a tábor megnyitóján. 

Idén 20 gimnázium 33 diákja vesz részt a kéthetes orvos-biológiai tematikájú kurzuson. Kappelmayer János, a DE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet vezetője, a Sántha Kálmán Szakkollégium igazgatója reményét fejezte ki, hogy a tehetséges középiskolások a táborban széleskörű ismereteket szereznek, és intuíciót nyernek majdani munkájukhoz. 

Muszbek László, a DE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszékének professor emeritusa, a tábor alapítója pedig kiemelte: a tudománnyal foglalkozni nemcsak csodálatos dolog, hanem hosszútávú perspektívát ad még azoknak is, akik nem maradnak ezen a pályán, hiszen gyökeresen átalakítja az ember gondolkodásmódját.  

Erről tett tanúbizonyságot Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus is, aki online tartott előadást a fiataloknak. A világhírű biokémikus hangsúlyozta: el kell hagyni a komfortzónánkat ahhoz, ha álmainkat valóra szeretnénk váltani. Emellett felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a kutatás célja ne a szakmai előmenetel, hanem a természet folyamatainak megismerése legyen. 

A kéthetes tábor a tudományos ismeretek mellett szórakozást is kínál, hiszen az előadások és szakmai programok után számos színes szabadidős tevékenység várja a fiatalokat. A rendezvény zárásaként a résztvevőknek egyetemi oktatók, a szervező szakkollégisták és táborozó társaik előtt kell a tudományos és személyes élményeikről beszámolni egy-egy rövid előadás keretében.


A szervező Sántha Kálmán Szakkollégium tagjai az Általános Orvostudományi, a Fogorvostudományi és a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói közül kerülnek ki. A szervezet 35 éve működik, nevét Sántha Kálmán, az egyetem híres ideggyógyász-idegsebész professzora után kapta.

Sajtóközpont-TB