Szolnokra költözött a Debreceni Egyetem

Több mint ezren vettek részt a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán első alkalommal megrendezett DExpón. A beiskolázási nyílt napon a továbbtanulás előtt állók megismerkedhettek a DE tizenhárom karának képzési kínálatával, valamint információkat kaptak az elérhető hallgatói szolgáltatásokról, sport-, ösztöndíj- és tehetséggondozó programokról.

Az idei nagy sikerű debreceni nyílt nap után január 26-án Szolnokra költözött a DExpo. Az intézmény legjelentősebb beiskolázási rendezvényét először tartották más városban. A DE Szolnok Campuson két kar: az Egészségtudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar kínál helyben szakokat a hallgatóknak, de a csütörtöki nyílt napon a DE valamennyi képzéséről tájékozódhattak az érdeklődők.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a szolnoki DExpo tájékoztatóján kiemelte: a kihelyezett nyílt nap kiváló lehetőség arra, hogy a régióból érkezőknek is vonzóvá tegyék az intézményt. 

Mint elmondta: tizenhárom képzési területen 77 alapképzési szak, 91 mesterszak, 6 osztatlan és 26 tanárszak, 38 duális képzés, az ország legnagyobb tudományos bázisaként 200 tudományos műhely, valamint huszonöt doktori iskola, hetvenhárom doktori program várja a felvételizőket a Debreceni Egyetemen. 

- Nagyszerű lehetőség, hogy Szolnokon is megrendezhettük a legnagyobb beiskolázási rendezvényünket. A nyílt nap népszerűsége töretlen, így az egyetem iránti érdeklődés is az, hiszen a két DExpón együttesen annyian vettek részt, mint amennyi jelentkezőt várhatóan felveszünk az általános felvételi eljárás során. Nagy hangsúlyt kap a képzésfejlesztés az intézményben, idén nyolc új szakra jelentkezhetnek a felvételizők, ebből kettő, a szociális munka alapszak és a szakvédőnő mesterszak újdonság Szolnokon. A tervek között szerepel, hogy tovább bővítsük, erősítsük az Tisza-parti városban elérhető képzések körét, az egyetem jelenlétét – fogalmazott a rektorhelyettes.

A szolnoki DExpón a DE 13 kara mellett az oktatáshoz kapcsolódó legfontosabb szolgáltatási, szervezeti egységek mindegyike tájékoztatta az egyetem iránt érdeklődőket, akik a standoknál, valamint a 30 perces kari prezentációkon kaptak információkat.

Ölvetiné Szabó Beáta, a Debreceni Egyetem beiskolázási és továbbképzési igazgatója a felvételi követelményekről tájékoztatta a hallgatókat, és a beiskolázási aktivitás mellett bemutatta az általános felvételi eljárás idei újdonságait is.

- Több újdonság is várja a felvételizőket idén, hiszen megszűnt az adott szakra történő felvételhez szükséges minimumpontszám, nem kötelező általános felvételi követelmény az emelt szintű érettségi, az intézmény határozhatja meg, hogy kér-e ilyet a felvételizőtől. Új lehetőség a hallgatóknak a szeptembertől elérhető gólyaösztöndíj, melyet a középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján kaphatnak meg az elsőéves, beiratkozott hallgatók – sorolta a beiskolázási igazgató.

Az országosan egyedülálló, széleskörű képzési kínálat mellett a pezsgő hallgatói életről, a hallgatói szolgáltatásokról, a különleges kulturális és tudományos rendezvényekről beszélt Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke, aki szerint a szolnoki fiatalok számára is a Debreceni Egyetem a legjobb döntés.

-Tudomány, kultúra, sport és szórakozás egy helyen megtalálható, és mindegyikben kiemelkedő a Debreceni Egyetem. Itt tanul a legtöbb külföldi hallgató, itt van az ország legnagyobb gólyatábora, a legnagyobb egyetemi sportklub, hazánk második legnagyobb könyvtára is nálunk működik, és csak Debrecenben indul stadionshow-val az egyetemi tanév. Rengeteg olyan terület van, amiben az intézmény egyedülálló az országban, ezért nem ok nélkül hívják a DE-t a legek egyetemének. Több mint háromszázötven kari és kollégiumi esemény várja az egyetemistákat. A hallgatók számára többféle ösztöndíjtípus áll rendelkezésre, amelyeket szociális rászorultság, továbbá tanulmányi, sport, művészeti vagy egyéni tudományos teljesítmény alapján pályázhatnak és nyerhetnek el – közölte a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke.

Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy immár a szolnoki campuson is megszervezte nagyszabású beiskolázási rendezvényét a Debreceni Egyetem. Hozzátette: a karok hatszáz négyzetmétert meghaladó területen állították fel standjaikat.

- A DExpo jól mutatta, milyen erős bázisa van a Debreceni Egyetemnek Szolnokon, és milyen sokan érdeklődnek az intézmény képzései iránt a városban és annak környezetében. A nyílt nap mérföldkő a Szolnok Campus életében, hiszen ilyen nagyszabású beiskolázási rendezvényt még nem tartottak itt – nyilatkozta a campusigazgató.


Az általános felvételi eljárás keretében február 15-ig jelentkezhetnek a képzésekre a felvételizők.

Sajtóközpont - BZ