Szolnoki delegáció az egyetemen

Gazdaságfejlesztési, valamint oktatási és kutatási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Szilvássy Zoltán rektor és Szabó István. Szolnok alpolgármesterét a megyeszékhely testvérvárosainak képviselői kísérték a Debreceni Egyetemre.

Szolnok Megyei Jogú Város önkormányzata és a Debreceni Egyetem idén januárban írt alá stratégiai megállapodást, melynek köszönhetően a Tisza-parti város az egyetemi tudásbázis révén bekapcsolódhat a Kelet-magyarországi régió gazdaságfejlesztésébe. A közös munka egyik mérföldköve volt, hogy augusztus elsején a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Kara beolvadt a Debreceni Egyetembe, így a szolnoki kar 270 elsőévese már a DE hallgatójaként kezdi el a tanévet szeptemberben.

Szolnok és az egyetem kapcsolatának fontosságát mutatja, hogy Szabó István alpolgármester a megyeszékhely testvérvárosainak a delegációival együtt látogatott el pénteken a Debreceni Egyetemre. A német, lengyel, finn, észt és román települések képviselőivel egyebek mellett gazdaságfejlesztési, oktatási és tudományos együttműködési lehetőségekről egyeztettek.

- Szolnok gazdasági életében meghatározó szektor az ipar, jelentős tradíciója van a vasúti járműgyártásnak. Jelenleg a svájci Stadler vonatgyár készít vagonokat a városban, részükről is hatalmas az igény a megfelelően képzett szakemberekre. Emellett a járműipar más ágazatainak szereplői is jelen vannak Szolnokon, részükről is van érdeklődés a humárerőforrás, valamint az egyetemi innovációs és tudásbázis iránt. Nem csak a város, de az egész megye gazdaságfejlesztésére élénkítő hatással lehet a Debreceni Egyetem, amely régiós tudásbázisként a térség innovációs ökoszisztémájának hajtómotorja – jelentette ki Szabó István.

Az alpolgármester hozzátette: a járműgyártás mellett az egészségipar lehet az együttműködés másik meghatározó területe, reményeik szerint a gazdaságtudományi képzések mellett hamarosan egészségügyi képzések is indulhatnak Szolnokon.

Szilvássy Zoltán rektor a szolnoki együttműködés kapcsán kifejtette, hogy a megyeszékhely vasútgépészeti oktatásának revitalizálása fontos célkitűzés, amely jól illeszkedik az intézmény negyedik missziós tevékenységéhez. Az egyetemi vezető a Nagybánya alpolgármesterével folytatott egyeztetésről szólva elárulta, hogy fontos határon átnyúló együttműködések alapjait rakták le a Debreceni Egyetem és egyes nyugat-romániai felsőoktatási intézmények között.

Sajtóiroda - TPL