A szenvedélybetegség áldozatainak állítottak emléket

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján emlékfát ültettek és emléktáblát helyeztek el a szenvedélybetegség áldozatainak emlékére. A pénteki rendezvény célja az volt, hogy felhívják a társadalom figyelmét a szenvedélybetegség veszélyeire és a segítés lehetőségeire.

- A szenvedélybetegség gyakran együtt jár más lelki problémákkal. Depresszióval, szorongással, személyiség-, valamint életvezetési problémákkal társulhat. Ebben az esetben sokkal nehezebb kezelni, karbantartani. A szenvedélybetegek kezelése nagyon nehéz feladat, nagyon nagy odafigyelést és együttműködést igényel az érintettől, és a beteg környezetétől, családjától is - mondta a hirek.unideb.hu-nak Frecska Ede, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója. 

Móré E. Csaba, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika orvos-szakmai koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság már nem csak a kémiai addikciók (például drog-, alkohol-, nikotin- vagy gyógyszerfüggőség), hanem a viselkedési addikciók is egyre gyakoribbak, például egyre nagyobb az internetfüggőség veszélye. Hozzátette: a helyzetnek a függőségben szenvedők közvetlen környezete és a családtagok is áldozatai. 

A szakemberek kiemelték, hogy az utóbbi években emelkedett a szenvedélybetegek száma, melynek egyik oka a koronavírus-járvány. 

- A COVID világjárvány megváltoztatta az életünket, az emberi kapcsolatok minőségét. A szociális izoláció érzelmi elsivárosodáshoz vezetett, az élő kapcsolatokat egyre inkább elvesztik az emberek, és az arra veszélyeztetett korosztály nagyon sokszor a szenvedélyek felé fordul - hangsúlyozta Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

A szenvedélybetegség áldozatainak emlékére már negyedik alkalommal szervezett emlékfaültetést a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF).

- Ez az esemény a nyitórendezvénye a szenvedélyes juniális elnevezésű programsorozatunknak. Ezzel szeretnénk ráirányítani, felhívni a társadalom figyelmét a szenvedélybetegség veszélyeire, a megoldás és a segítés lehetőségeire - ismertette Berényi András, a Debreceni KEF szakmai elnöke.

Az idei faültetést a KEF a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikával, illetve a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesülettel együttműködve szervezte. A résztvevők közösen ültették el az emlékfát, majd helyezték el az emléktáblát a klinika Nappali Rehabilitációs Osztályának parkjában.

Sajtóközpont - CzA