Segítség szállással, lelki támogatással, adománnyal

Továbbra is várják a Debreceni Egyetem kollégiumaiban a háborús helyzet miatt a határon túlról érkezőket, akik nemcsak szállást, hanem lelki segítséget is kérhetnek. A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is felajánlotta támogatását.

A Debreceni Egyetem kollégiumaiban az orosz-ukrán háború kitörése utáni napokban mintegy 300 férőhelyet szabadítottak fel, hogy ezzel is segítsék a menekülőket. Egyelőre a kapacitás kicsit több mint harmada telt be, így a tapasztalatok alapján elegendő helyet tud biztosítani az intézmény – tudta meg a hirek.unideb.hu Csiszár Imrétől, a DE Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság vezetőjétől.

- A friss adataink szerint jelenleg mintegy 80 fő tartózkodik a Debreceni Egyetem kollégiumaiban. A legtöbben Debrecenben kértek szállást, de vannak Nyíregyházán és Szolnokon is rászorulók. Továbbra is legfőképpen Beregszászból érkeznek hozzánk, többségében magyar ajkú ukrajnaiak. A Kárpátaljáról érkezők jellemzően több időre maradnak, míg mások csak 1-2 estét töltenek nálunk – jegyezte meg az igazgató.

A kialakult rendkívüli helyzetben a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatárasai lelki támogatást nyújtanak a határon túlról Debrecenbe érkező hallgatók és hozzátartozóik számára. Berényi András, a DEMEK vezetője elmondta, hogy személyesen és online is van lehetőség beszélgetésre.

- A nap 24 órájában kereshetnek minket a menekültek telefonon, hogy konzultációt beszéljünk meg, és lelki támaszt nyújtsunk nekik ebben a nehéz helyzetben. Találkozókat szervezünk, és ellátogattunk a kollégiumi szobákba is, hogy támogathassuk azokat, akik segítségre szorulnak – tájékoztatott Berényi András.

Továbbra is várja az egyetemi polgárok felajánlásait a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (10-15 óra között). Hét egyetemi campus HÖK irodáiban lehet leadni a tartós élelmiszereket, meleg takarókat, kabátokat és minden olyan terméket, ami segítheti az Ukrajnából menekülők magyarországi tartózkodását. Folyamatos a gyűjtés a DEAC Dóczy utcai irodájában is (9-15 óra között), emellett kedd este 19-22 óra között jótékonysági korcsolyaesten is gyűjtenek a háború sújtotta Ukrajna gyermekeinek. A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete a Magyar Vöröskereszttel karöltve a Jégcsarnokba hívja az adakozni vágyókat.

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ elérhetőségei:

E-mail: demek@unideb.hu

Telefon: 06-30-436-4790 (0-24)

Gyűjtőpontok:

Debrecen, Böszörményi úti Campus, MÉK HÖK iroda, a MÉK „A” épület a fő portával szemben

Debrecen, Egyetem téri Campus, DEHÖK iroda, Kossuth Lajos II-es Kollégium alagsor

Debrecen, Klinikai Campus, Medikus HÖK iroda, Markusovszky Lajos III-as Kollégium

Debrecen, Kassai úti Campus, ÁJK HÖK iroda, ÁJK kari épület C/214

Hajdúböszörményi Campus, a GYGYK Kollégium portája, 4220 Hajdúböszörmény, Désány István utca 1-9.

Nyíregyházi Campus, EK Kollégium portája, 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 58-60.

Szolnoki Campus, az oktatási épület portája, 5000 Szolnok Tiszaligeti sétány 14.

DEAC - Debreceni Egyetem Dóczy Utcai Sportközpont - Business iroda

Jótékonysági Korcsolyaest – 2022. 03. 08, kedd (19-22 óra) Debreceni Jégcsarnok

Sajtóiroda - PKZs