Robotokat programoztak az Informatikai Karon

A világ legnagyobb robotikai versenyének, a FIRST LEGO League regionális döntőjének volt a házigazdája szombaton a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. Az EPAM által szervezett megmérettetésen kreativitásáról és programozói képességeiről adhatott számot csaknem húsz csapat.

Az ország különböző pontjairól érkeztek általános és középiskolások a Debreceni Egyetem Kassai úti campusára, ahol a FIRST LEGO League programozási versenyen LEGO-elemekből és LEGO-technológiák felhasználásával építettek egy-egy robotot a csapatok. Ezeket a robotokat úgy programozták, hogy önmaguktól is képesek legyenek feladatok megoldására egy néhány perces futam ideje alatt. Az idei verseny központi témája az energetika, az energia okosabb felhasználása és termelése volt.

A versenyen résztvevő gyerekek elsajátíthatták a kritikus gondolkodás és a csapatmunka képességét, a szakmai feladatok a jelen és a jövő informatikai kihívásait mutatták meg számukra. 

Baran Sándor, az DE Informatikai Kar tudományos és pályázati dékánhelyettese szerint azzal, hogy a kar a térség meghatározó informatikai tudásközpontjaként a tavalyi évhez hasonlóan idén újra otthont adhatott a FIRST LEGO League világversenynek, a fiatalok megismerhették az informatikai pályát, az DE Informatikai Karát, és remélhetőleg minél többen tanulnak majd tovább a Debreceni Egyetemen. 

- A karon kiemelt figyelmet kap a mesterséges intelligencia-alapú kutatás és oktatás, hallgatóink magas szintű programozói ismereteket sajátíthatnak el, ehhez pedig nélkülözhetetlen a legmodernebb technológiák ismerete. A világversenyen részt vevő fiatalok betekintést nyerhetnek abba a szakmai munkába, ami a karon zajlik, megismerhetik a modern infrastruktúrát, így várhatóan kedvet kapnak majd ahhoz, hogy nálunk folytassák tanulmányaikat. A csapatmunka mellett a versenyen szükség van a jó problémamegoldó képességre, algoritmikus gondolkodásra. Ezeknek a kompetenciáknak a fejlesztése hangsúlyosan jelenik meg a kar oktatási tevékenységében, ugyanis szeretnénk, ha a hallgatóink ezeknek a képességeknek a birtokában kerülnének ki a munka világába. Nagyon jó a kapcsolatunk a helyi cégekkel, ez a verseny pedig tovább erősíti a meglévő együttműködéseinket – fogalmazott az eseménnyel kapcsolatban a dékánhelyettes.


A regionális versenyekről a legjobban szereplő csapatok a nemzeti döntőbe jutnak, ahol már az FLL világversenyein való részvétel megszerzéséért küzdhetnek.

Sajtóközpont - BZ