Pedagógiák metszéspontjában

Osztrák és lengyel hallgatók, valamint oktatók tanulmányozták a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar munkáját az Erasmus+ BIP program keretében. Az egyhetes szeminárium alatt a hazai gyógy-, óvoda- és szociálpedagógia elméleti és gyakorlati hátterével ismerkedhettek meg a hajdúböszörményi karon, valamint annak partnerintézményeiben.

Az At the Crossroads of Pedagogies (A pedagógiák keresztútján) elnevezésű programban a házigazda Debreceni Egyetem, a krakkói II. János Pál Pápa Egyetem, valamint a grazi Private Pädagogische Hochschule Augustinum diákjai vettek részt április 8. és 12. között. A 10 hazai, 10 osztrák és 12 lengyel hallgatót, valamint 2 lengyel oktatót Biczó Gábor, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánhelyettese köszöntötte a szeminárium hivatalos megnyitóján.  

A BIP résztvevői először a hajdúböszörményi nevelési-oktatási intézmények működésével ismerkedtek. Jártak a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában, majd a Kincskereső Óvodában, ahol a gyermekek túlnyomó többsége hátrányos helyzetű, roma családból érkezik. Az osztrák diákok németül tanuló gyerekekkel találkoztak a Középkerti Általános Iskolában, miközben a lengyel hallgatók egy angol-magyar két tanítási nyelvű általános iskola mindennapjaiba pillanthattak be. 

A leendő szakemberek egy része szociális munkát tanul, ehhez kapcsolódva mindannyian ellátogattak egy nappali ellátást nyújtó intézménybe, a GYGYK területét pedig Campus Game keretében, kis csoportokban fedezték fel.

A hét során a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar oktatói munkájuk egy-egy szeletét mutatták be a csoportnak. Volt állatasszisztált pedagógiai foglalkozás, irodalmi-művészeti foglalkozás, pedagógiai workshop és az egészségmegőrzés keretében köredzés is. Elżbieta Lubińska-Kościółek, a krakkói partneregyetem oktatója az értelmi fogyatékosság és a művészet kapcsolatáról tartott előadást. A BIP résztvevői pénteken a Különleges Bánásmód Nemzetközi Konferencia munkájába is bekapcsolódtak hallgatóként vagy előadóként. A szakmai programokat kreatív feladatok megoldásával a World Café keretében dolgozták fel. 

A BIP résztvevőit Kiss Attila, Hajdúböszörmény Város polgármestere is fogadta. A diákok a polgármesteri iroda erkélyéről csodálhatták és fotózhatták a Bocskai teret, majd egy városnézés keretében Hajdúböszörmény egyházi életébe nyertek betekintést és ellátogattak a Bocskai téri református templom mellett a görögkatolikus templomba is, valamint a csoport számára kinyitották a felújításra szoruló zsinagógát is. 

A kedd esti Nemzetközi Estre a külföldi diákok Ausztria és Lengyelország kultúráját, ételeit, zenéjét és táncait hozták el, cserébe a magyar hallgatóktól a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt és a magyar néptánc alapjait tanulhatták meg. A magyar hallgatók és oktatók paprikás krumplit készítettek a csoportnak, majd a Hallgatói Önkormányzat hajnalig tartó Erasmus-partira hívta a BIP résztvevőit és a GYGYK hallgatóit. 

A hét során számos baráti kapcsolat alakult ki, a résztvevők angol nyelvi kompetenciája ugrásszerűen fejlődött. Nemcsak a BIP résztvevői, de a programokat megvalósító magyar oktatók is életre szóló élményekkel gazdagodtak. 

 

Sajtóközpont-TB