Nők a tudományban: díjazott kutatónő

A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa, Valkó Orsolya nyerte el agrártudományok kategóriában a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket nőnapon díjazták a Magyar Tudományos Akadémián.

A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa, az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tudományos munkatársa, Valkó Orsolya a gyepgazdálkodás területén elért kimagasló eredményeivel érdemelte ki a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, aminek odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt.

Az elismerést minden évben olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak szakterületükön, aktív részesei a magyar tudományos életnek, illetve a fiatal lányok körében népszerűsítik a természettudományos és műszaki pályákat. Ez utóbbi fontos kritériuma a díj odaítélésének, hiszen Magyarországon a nők aránya még mindig meglehetősen alacsony a kutatás-fejlesztésben: a természettudományok területén 23,6 százalék, a műszaki tudományok területén pedig mindössze 18,3.

Az agrártudományok kategóriájában nyertes debreceni kutatónő mellett információs technológia kategóriában Vincze Veronika, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa vehette át az elismerést a számítógépes nyelvészet területén nyújtott teljesítményéért, műszaki tudományok kategóriában pedig Kózelné Székely Edit Évát, a Budapesti Műszaki Egyetem docensét ismerték el.

 

Forrás: mti.hu

Fotó: MTI - Balogh Zoltán