Rangos agrárkutatási elismerés

A Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének tudományos segédmunkatársa, Riczu Péter nyerte el idén a Wolfgang Kessler-díjat doktori kategóriában.

Magyarországon egyedülálló módon ötvözi a térinformatikát és a kertészetet a Debreceni Egyetem fiatal kutatója. Olyan távérzékelési eszközöket alkalmaz, amelyek az emberi szem számára láthatatlan információkat képesek gyűjteni a gyümölcsfákról. A speciális távérzékelő eszközökkel (multi- és hiperspektrális laboratóriumi és terepi eszközökkel, speciális kamerákkal, 3D lézerszkennerrel, hőkamerás rendszerekkel), valamint térinformatikai szoftverekkel meg tudja határozni például, hogy milyen a gyümölcsfák klorofilltartalma, mekkora és milyen mennyiségű termés várható, mi lehet a betakarítás optimális időpontja vagy melyek lehetnek a legcélszerűbb tárolási és feldolgozási eljárások a szüretet követően.

Kutatásáról írt doktori értekezésével nyerte el Riczu Péter a Wolfgang Kessler agrárkutatási díjat, melyet a Deutsch-Ungarische-Gesellschaft in der Bundesrepublik Deutschland e.V. hirdet meg minden évben a Magyar Tudományos Akadémia védnöksége alatt. Az elismeréssel a Német-Magyar Társaság fiatal magyar szakemberek kutatómunkáját támogatja agrár- és élelmiszertudományok szakterületén. A független bírálók által megítélt, nemzetközi presztízzsel bíró kitüntetést egy-egy pályázó nyerheti el egyetemi (MSc) és doktori (PhD) szinten. A nemzetközi kuratórium döntése alapján idén a szántóföldi és kertészeti gazdálkodás, vízminőség, vízbázisvédelem, vízgazdálkodás szakterülete volt a pályázat központi témája.


A Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet tudományos segédmunkatársa október 25-én, a Magyar Tudományos Akadémián vette át a doktori kategóriában neki ítélt díjat, majd előadást tartott a precíziós kertészetről az MTA Agrártudományi Osztály és a Német-Magyar Társaság képviselőinek. A pályamű kapcsán a bírálók kiemelték a lézeres pontfelhő és a képfeldolgozás vízgazdálkodási célú módszertani fejlesztéseinek nemzetközi újdonságtartalmát.

Sajtóiroda - TH