Díszoklevél az egykori végzősöknek

A bölcsészettudományi, jogi és természettudományi Karok egykor végzett hallgatóit köszöntötték vasárnap a Debreceni Egyetemen.

A jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségen azok a több évtizeddel ezelőtt diplomázott „hallgatók” vettek részt, akik 50-60-65-70-80 évvel ezelőtt fejezték be tanulmányaikat a Debreceni Egyetem jogelőd intézményeiben.

A Bölcsészettudományi Kar október 9-i diplomaosztóján több mint kilencvenen vehették kezükbe díszoklevelüket: arany diploma a végzés utáni 50 év, gyémánt 60, vas 65, rubin 70, platina 80 év elteltével adományozható.Az ünnepségen az Állam- és Jogtudományi Kar két egykori hallgatóját is kitüntették, akik rubin és platina okleveleket érdemeltek. A 103 éves Herpay Tibor a Debreceni Egyetem eddigi legidősebb díszokleveles kitüntetettje, oklevelét családtagjai vették át a rendezvényen.

- Az egyetem szimbolikusan újra oklevelet ad, amivel elismeri és értékeli a nemzedékek nevelése érdekében végzett több évtizedes munkát. Akik ma itt ülnek, valamennyien egy-egy sikeres életpályáról tanúskodnak – köszöntötte az ünnepség résztvevőit Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja. Hozzátette: a sorok között kedves tanárait is köszöntheti.

A Természettudományi és Technológiai Kar vasárnapi díszoklevél-átadó ünnepségén száztizennégyen arany, harmincan gyémánt és ketten vas diplomát vettek át.

Pintér Ákos dékán ünnepi beszédében a kitüntetetteknek megköszönte emberöltőn át végzett munkájukat, illetve háláját fejezte ki emberi és szakmai példamutatásukért.

- A világ változik, azonban nekünk arra kell törekednünk, hogy azokat a kortalan emberi értékeket, mint a tartás, tisztesség és a kitartás, az Önök életútját példának állítva, átadjuk hallgatóinknak – fogalmazott Pintér Ákos.


A díszoklevéllel kitüntetettek nevében Nagy Sándor 1966-ben végzett okleveles fizikus, a KLTE egykori rektorhelyettese mondott köszönetet. Az ünnepségen a TTK Katedra Díját is átadták azon oktatónak, kutatóinak, akik több évtized, olykor egy egész életpálya során munkájukkal gazdagították a kar oktatási és tudományos életét.

Sajtóiroda – SzL/TPL