yoUDay, ami összeköt

Az országban korábban még soha nem látott stadionshow-val bizonyította a Debreceni Egyetem közösségi összetartó erejét.

Látványos siker volt az első alkalommal megrendezett yoUDay: az egyetemnapi programon – közvetlenül Rúzsa Magdi koncertje és egyetemisták flashmobja után – tűzijátékkal és egyedülálló fény- és lézershow-val koronázták meg a kétórás eseményt, melynek részeként négyszáz világító lufival is feldíszítették a Nagyerdei Stadiont – ahogy Kósa Lajos országgyűlési képviselői fogalmazott, „az egyetem tornatermét”.

- Kik vagyunk, hová tartunk és cselekedeteinket milyen közösség tagjaként hatjuk végre, ez a nap erről szól – üdvözölte a közönséget Bognár István Ádám, a Hallgatói Önkormányzat elnöke. A Debreceni Egyetem hallgatói képviseletének korábbi vezetője, Körösparti Péter hangsúlyozta: Debrecen városa és az egyetem híres arról, hogy ápolja hagyományait, de a yoUDay-en láthatjuk, újat is képes teremteni.

Szeptember 28-án a lelátókat nemcsak az egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói töltötték meg, nagyon sokan érkeztek az intézmény szellemiségével szimpatizáló, az egyetemhez közvetlenül nem kötődő látogatók is. Szilvássy Zoltán rektor megnyitóbeszédében kiemelte, hogy Debrecen és a város felsőoktatási intézménye ötszáz éve lélegzik együtt. Papp László polgármester szintén megerősítette, hogy aki Debrecent választja tanulmányai helyszíneként, az a legjobb döntést hozza, hiszen a Debreceni Egyetem az ország vezető intézménye.


A yoUDay-en Vastag Csaba, Tóth Vera, Rúzsa Magdi, Charlie és a Kowalsky meg a Vega koncertjeit az egyetemen tanuló magyar és külföldi hallgatók táncos műsora egészítette ki, de több százan részt vettek a programban az egyetem sportolói közül is. – A közös élményekben sokat segít a sport, az egyetemi sportklub, a DEAC az elmúlt öt évben rengeteget fejlődött – mondta Bács Zoltán kancellár a rendezvényen.

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott yoUDay-en a közönség is bekapcsolódhatott az aktivitásokba: a stadion lelátóin közösen formálták meg a DE, UD és DEAC mozaikszavakat, Charlie Nézz az ég felé című slágere alatt pedig a mobiltelefonok segítségével varázsoltak ragyogó csillagos eget a tribünökből.

Sajtóiroda - SzL