Lila fényben a koraszülöttekért

A reményt és a kitartást szimbolizáló, lila színbe öltözött a Debreceni Egyetem, illetve a Klinikai Központ Főépülete és az Innovációs Központ november 17-én, a koraszülöttek világnapján. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a koraszülötteket nevelő családokra.

Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként, vagyis a terhesség 37. hete előtt jön világra. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában évente mintegy 800 koraszülöttet ápolnak. A Gyermekklinika érintett osztályai a hazai koraszülött ellátás vezető központjai közé tartoznak, és kiemelkedő szerepük van a családközpontú ellátás meghonosításában.

- Elkötelezettek vagyunk a koraszülöttek családközpontú ellátása iránt, amit a járványhelyzetben is igyekszünk biztosítani, hogy a babák a legoptimálisabb környezetben fejlődhessenek. Anya és gyerek egységében gondolkozunk, a baba mellett az anyára is igyekszünk figyelmet fordítani – hangsúlyozta Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője, a Melletted a helyem Egyesület tagja.

Kovács Tamás hozzátette: az osztályon anyacsoport működik, ahol pszichológus, pszichiáter segítségével nyújtanak lelki támogatást az édesanyáknak. Az anyukák gyermekük mellett lehetnek, bevonják őket az etetésbe, pelenkázásba, megérinthetik, és rövid időre ki is vehetik az inkubátorból koraszülött babájukat. Az édesanya közelsége a koraszülött gyógyulása szempontjából is nagyon fontos. Az újszülött osztályon a környezetet is igyekeznek otthonossá tenni, nemrégiben családi kórtermeket, konyhát, étkezőt alakítottak ki, felújították a burkolatokat és a világítást. 

A koraszülöttek világnapján, november 17-én a koraszülötteket nevelő családokra, problémáikra, nehézségeikre, és a babákat ellátó egészségügyi dolgozók munkájára hívják fel a figyelmet. Ezen a napon a világ ikonikus épületeit lilával, a remény színével világítják meg. Idén a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ Főépülete, valamint az Innovációs Központ is díszkivilágítást kapott. A Melletted a helyem Egyesület kezdeményezését az egyetem vezetése is támogatta. 

- Ezen a napon világszerte számos rendezvény igyekszik ráirányítani a figyelmet a koraszülött babákra, illetve a családközpontú, fejlődéstámogató ellátásuk fontosságára. A jelen helyzetben még fontosabb hangsúlyozni, hogy a szülőknek mindig ott a helyük koraszülött és beteg újszülött babájuk mellett – emelte ki Venkovits Balázs, a Melletted a helyem Egyesület tagja, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének adjunktusa. 


A világnap alkalmából nem csak az épületek borultak lilába, hanem a Neonatalis Intenzív Centrum és Újszülött Osztály munkatársai is lilába öltöztek, hogy így fejezzék ki tiszteletüket a pici hősök és családjaik iránt.

Az előző évben elindított hagyományt folytatva, az egyik debreceni cukrászda is kapcsolódott a világnapi rendezvényekhez. Az általuk készített lila sütemények megvásárlásával a Klinikai Központban világra jött koraszülötteket lehet támogatni.  

Sajtóiroda - CzA