Visszatért a Campus

A tavalyi szünet után újra megnyitotta kapuit a Campus Fesztivál. A program négy napja alatt 14 színpadon, 200 előadó lép fel a Nagyerdőn. Az idei fesztiválon is külön helyszínen mutatkozik be az egyetem. Az intézmény a kezdetektől szorosan kötődik a fesztiválhoz - hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár

A DE számára fontos, hogy hangsúlyosan legyen jelen a régió és az ország legnagyszabásúbb kulturális rendezvényén, mely ebben az évben nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban bármikor. Bács Zoltán kancellár szerint sokat profitálhat az intézmény a fesztiválból, és fordítva is.

- Lezárul egy időszak, és a modellváltással elkezdődik egy új. Mindig a legjobbak akartunk lenni, és ez ezután sem fog változni, azért dolgozunk, hogy a várossal együtt továbbra is sikeresek legyünk. A Debreceni Egyetem számára kiemelten fontos a Campus Fesztivál, ami a nevében is szorosan kötődik az intézményhez. A beiskolázást is segítheti a rendezvény, hiszen az intézmény így nyáron is meg tud jelenni, a fesztiválozó fiatalok hallhatnak róla, láthatják, megismerhetik. Az Egyetem Tér mint fesztiválhelyszín több mint harminc különböző programmal várja a látogatókat, akik lényeges információkat tudhatnak meg az egyetemről, a kutatásokról, az egyéb lehetőségekről. Ez nemcsak a jelenlegi hallgatóknak fontos, hanem a felvételi előtt állók, az egyetemet keresők számára is hasznos, hiszen segíthet nekik a pályaválasztásban, Debrecenbe csábíthatja, vagy éppen itt tarthatja őket. Ez a fesztivál más, mint a többi, egyedülálló módon, gyönyörű épített környezetben, a Nagyerdei Stadion szomszédságában várja a fesztiválozókat – emelte ki a kancellár.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke szerint hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló a fesztivál.

- Az egyetemi polgárok itthon és Közép-Kelet Európában is kivételesnek számító rendezvényen szórakozhatnak, ezzel a hallgatók, a fiatalok tovább viszik az egyetem és a város jó hírét. A június 30-án bejegyzett egyetemi fenntartó alapítvány is azért fog tevékenykedni augusztus 1-jétől, hogy egy még jobb, még erősebb, még sikeresebb egyetem működjön Debrecenben, és hogy azt az 500 évet, amit megörököltünk, még 500 évig tovább tudjuk vinni – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Papp László polgármester hangsúlyozta: a fesztivál nem létezhetne az egyetemi és a debreceni diákság nélkül.

- Az örökifjú Debrecen üzenete, hogy az oktatás lassan félezer éve meghatározza a város életét. A Campus Fesztivál több mint tizenöt évvel ezelőtt, egyetemi berkekből nőtte ki magát az ország egyik legmeghatározóbb könnyűzenei fesztiváljává, debreceni diákok hozták felszínre a fesztivál iránti igényt. Büszke vagyok Debrecenre és azokra, akik merték vállalni a bátorságot a járványhelyzetben, hogy megszervezzék a fesztivált és leszerződjenek a fellépőkkel. Természetesen a város is támogatja a maga eszközeivel a rendezvényt, biztos vagyok abban, hogy ez a bátorság sikert fog eredményezni – hangsúlyozta Papp László polgármester.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszédében elmondta: a Campus Fesztivál éllovas lett az országban és egyedüli nagy fesztiválként jelenik meg a nyári kulturális palettán.

- A meghatározó fesztiválok rendre elmaradnak idén, így elmondható, hogy megint Debrecen az első, csak a Campus van. Ez az ország egyik legkulturáltabban megrendezett fesztiválja, minden igényt ki tudunk elégíteni, minden adott, hogy emlékezetes legyen ez a néhány nap – tette hozzá Kósa Lajos.

Miklósvölgy Péter fesztiváligazgató szerint a mostani rendezvény okot ad arra, hogy elfelejtsük az elmúlt két évet, hiszen végre sikerült egy nagyszabású fesztivált rendezni, ami minőségében és hangulatában is olyan lesz, mint amit a közönség elvár tőle.

Sajtóiroda - BZ